Жителите на Зимбабве ще гласуват на внимателно наблюдавани президентски и законодателни избори

...
Хараре (AFP) – Зимбабвийците гласуват в сряда на внимателно наблюдавани
Коментари Харесай

Хараре (AFP) – Зимбабвийците гласуват в сряда на внимателно наблюдавани президентски и законодателни избори след кампания, опетнена от репресии срещу несъгласието, страхове от фалшифициране на вота и обществен гняв от икономическата криза.

Опозицията, традиционно по-силна в градските райони, се надява да яхне вълна от недоволство от икономическите проблеми на южноафриканската държава на фона на висока инфлация, безработица и широкоразпространена бедност.

„Уморени сме от това. Ние сме ( живеейки от) ръка на уста“, каза Падингтън, 27-годишен, продавач на плодове, докато седеше на ръждив син камион със спукана гума и пълен с портокали товар на оживения пазар на Мбаре, най-стария град в Хараре.

Президентът 80-годишният Емерсън Мнангагва, който дойде на власт след преврат, който свали покойния владетел Робърт Мугабе през 2017 г., и търси преизбиране, обеща растеж и нова инфраструктура.

Той звучи уверен в победата.

„Аз съм отивам за втория си мандат, това е последният ми мандат“, каза той пред държавните медии в навечерието на изборите.

Попитан дали президентът е правилният човек да обърне нещата, Падингтън, продавачът на портокали, който предпочете да не даде пълното му име, избухна в нервен смях.

„Той не е правилният човек.“

Посочвайки предизборен плакат на Mnangagwa на предната врата на камиона си, той каза: „Това е за безопасност и печелене на пари, " намеквайки за опасения от отмъщение от страна на властите за онези, които открито говорят срещу правителството.

Нагласени страхове

Основният съперник на Mnangagwa е Нелсън Чамиса, 45, който ръководи жълтата Гражданска коалиция за промяна (CCC ) партия.

Адвокатът и пасторът обещаха ново Зимбабве „за всички“, справяне с корупцията, рестартиране на икономиката и изваждане на страната от международна изолация.

„Зимбабве, нашето време дойде“, каза той пред голям предизборен митинг в Хараре в понеделник. „Ние ще спечелим с голяма и широка преднина“.

И все пак, в нация с история на опетнени избори, малцина вярват, че той ще излезе категоричният победител.

CCC се оплака, че е несправедливо атакуван от власти, нейни членове арестувани, десетки блокирани събития и малко или никакво време за излъчване по националната телевизия.

Но изборните органи отхвърлиха опасенията за нередности в избирателните списъци като „продукт на творческо въображение“.

„Готови сме. Ако има някакви проблеми, ние ще се справим с тях“, каза Родни Кива, заместник-председател на Избирателната комисия на Зимбабве (ZEC).

Чамиса е свикнал с оспорвани избори.

Той загуби с малко от Мнангагва през 2018 г., в гласуване, което той осъди като измамно и което беше опетнено от смъртоносно потушаване на протестите след изборите.

Правителственият говорител Ник Мангвана каза, че властите имат доверие в изборния процес и вярват, че нещата ще протекат мирно.

„Има много спокойствие в страната“, каза той пред AFP. „Просто ми се иска всеки жител на Зимбабве да приеме избора на народа на Зимбабве.“

Крокодилски обещания

Бившата британска колония, тогава наречена Родезия, се отдели от Лондон през 1965 г. под управлението на бялото малцинство.< p>След дълга партизанска война, тя спечели независимост през 1980 г. и беше преименувана на Зимбабве.

Но при Мугабе, новоизлюпената демокрация се превърна в авторитаризъм и икономически упадък.

Нещата почти не са се подобрили, откакто Мнангагва дойде на власт.

Богатата на земеделие и минерали страна е обременена от "неустойчиви" нива на дълг, според Световната банка.

Инфлацията официално възлиза на 101 процента през юли но някои икономисти казват, че реалната цифра е по-висока.

Трудно се намират стабилни работни места за неговите над 15 милиона души, около две трети от които са под 25 години.

Meickle Dumukwa, 55, продавач на лук, каза, че вярва, че президентът ще изпълни обещанията си и ще поправи разбитите пътища - нещо, което каза, че ще намали драстично времето, необходимо му да пренесе лука от фермата до сергия си на пазара в столицата.

„Те са обещали толкова много неща, така че очакваме с нетърпение тези неща. Щастлив съм да променя живота си занапред", каза той.

За да спечели преизбирането, Мнангагва, наречен „крокодила“ заради своята безпощадност, трябва да спечели абсолютно мнозинство от гласовете.

Ако не събере поне 50 процента плюс един от гласовете, той ще се изправи балотаж.

Избирателните секции отварят в 07:00 сутринта (0500 GMT) и затварят 12 часа по-късно.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР