Жителите на вилната зона в Сливен, която се намира в

...
Жителите на вилната зона в Сливен, която се намира в
Коментари Харесай

Препоръчват на виладжиите в Сливен да не пият от водоизточници в района на бивш уранов рудник

Жителите на вилната зона в Сливен, която се намира в региона на някогашния уранов рудник, ще бъдат предизвестени да не употребяват изтичащите от минните изработки води за питейни и битови потребности – заяви регионалният шеф Чавдар Божурски.

По негово гледище, специалисти от Националния център по радиобиология и радиационна отбрана са създали разбор. Възоснова на данните от измерванията, оценката им за радиационния риск в региона е 1 на 100 000 души. „Сами преценете, като имате поради, че популацията на Сливен е под 90 хил.души. Но с цел да редуцираме до най-малко възможните последици, целесъобразно е жителите на вилната зона да не употребяват водоизточници от региона на закрития уранодобив“ – сподели Божурски. Предстои да бъдат сложени табели със възбрана да се изземва материал за строителство от табаните. Предупредителни табели „Влизането неразрешено!“ ще бъдат сложени и пред входовете на комини, шахти и други уреди, употребявани в тогавашните добивни минни действия.
 Входовете на рудника би трябвало да бъдат обезопасени  Вилите се намират на метри от табанит  Жителите на вилната зона не би трябвало да употребяват изтичащата от минните изработки вода за питейни и битови потребности
Ликвидираният уранодобив в Сливен е тематика за публично безпокойствие от началото на измененията до момента, защото след закриването на рудника не бе осъществена рекултивация на региона. Оформилата се вилна зона се намира в непосредствена непосредственост до него, някои от вилите са единствено на метри от табаните. След следващия сигнал, този път от някогашен миньор с онкологично заболяване, регионалният шеф провокира инспекция. Експерти от Националния център по радиобиология оповестиха, че това е първата област в страната, която подхваща ограничения, свързани с ликвидацията на закрития уранодобив. Пак по рекомендация на специалистите от центъра, отворените входове на комини, шахти и други уреди от мината би трябвало да бъдат обезопасени, с цел да не влизат хора и животни в тях. Работната стратегия на държавната компания по рекултивацията ще бъде призната до края на годината.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР