Жителите на видинското село Покрайна отбелязахаТрифон Зарезан.Гости на празника бяха

...
Жителите на видинското село Покрайна отбелязахаТрифон Зарезан.Гости на празника бяха
Коментари Харесай

Жителите на видинското село Покрайна празнуваха Зарезан с президента Румен Радев

Жителите на видинското село Покрайна отбелязахаТрифон Зарезан.Гости на празника бяха президентът на Република БългарияРумен Радеви брачната половинка муДесислава Радева.Проявите за 14-ти февруари включваха изяви наАнсамбъл " Дунав ", както иГрадски духов оркестър-Видин.



Традиционно бяха зарязани и лозите - тази година в дома наМарияна Тошева, която пожела на всички поданици на селото:

" Да са живи и здрави, да са доста щастливи, да се оправят тези бавни времена, малко по-спокойно време да настане и единствено благополучие, шанс, здраве и благодат, несъмнено, тъй като ние сме земеделци ".

Да се запазят традициите и да се предадат и на най-малките, си пожелаха всички в селото.

" Това е главното. Да се запази, както носията, по този начин и традицията - от майка, баба- на внуче и по този начин нататък. Това ни крепи, тази традиция. Това е един прелестен празник... " М

Събитието бе проведено от кметството и Народно читалище „ Просвета – 1927 “.

Под съпровода на Градския духов оркестър, гостите бяха посрещнати по остаряла българска традиция с самун и сол от Валентин Маринов, кмет на селото, заместник-кметовете Цветомира Илиева и Десислава Тодорова, секретарят на Община Видин Емилиян Енчев и Албена Иванова, ръководител на читалището. Част от празничната стратегия бяха осъществяванията на Ансамбъла за национални песни и танци „ Дунав “.

Кметът на село Покрайна приветства жителите и гостите, акцентирайки значимостта на празника Трифон Зарезан и спазването на българските обичаи. От името на кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков, привет бе насочен от Цветомира Илиева, която означи, че Видинският край със своите виновност се подрежда измежду водещите винени райони в страната и чужбина. Тя пожела здраве и плодородна година за винопроизводителите и връчи приветствени адреси на Валентин Маринов и Албена Иванова.

Тържеството продължи с шествие от площада до къщата на семейство Мариана и Тони Тошеви, където бе осъществен ритуалът по зарязване на лозята. Част от програмата бяха кулинарна галерия и конкурс за най-хубаво бяло и алено вино. Най-добрите винопроизводители бяха наградени от кмета на селото.

Общинското управление почете и празника на винарска компания „ Бонония Естейт “ - най-големият лозов масив, наоколо до двете видински села Гомотарци и Кошава. На събитието участва и президентът на Република България.

Ивайло Йотов, един от притежателите на „ Бонония Естейт “, приветства с „ добре пристигнали “ всички присъстващи. Той заяви, че през 2024 година компанията стартира създаване на ново дружество в село Гомотарци, което ще разполага с най-съвременната техника. Тази бъдеща инвестиция ще даде занаят на хората от прилежащите обитаеми места.

По случай празника от името на кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков бе поднесен приветствен адрес. „ Винопроизводството е един от най-ценните браншове в България, а земите ни раждат най-вкусните и богати гроздове. Вашите първокласни виновност справедливо се подреждат измежду водещите в сектора и показват почтено страната ни на интернационалните винени изложби. Пожелавам Ви доста здраве, благодат и триумф във всяко Ваше последващо начинание. Нека Свети Трифон закриля и умножава труда Ви, да подарява изобилие и обилие и да слави името Ви като положителни стопани и производители! “, се показва в адреса.

Празничен водосвет за здраве и благодат бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. След това гостите бяха поканени да се включат в ритуалното зарязване на лозята. Секретарят на Общината Емилиян Енчев също се причисли и съблюдава традицията по зарязване.

Тържеството приключи с празнична стратегия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР