Жителите на турския тракийски окръг Къркларели (Лозенград) отпразнуваха Коледа -

...
Жителите на турския тракийски окръг Къркларели (Лозенград) отпразнуваха Коледа -
Коментари Харесай

"Коледа" като Хелоуин: В турски окръг ритуала няма нищо общо с християнския празник

Жителите на турския тракийски окръг Къркларели (Лозенград) отпразнуваха " Коледа " - обред, който няма нищо общо с едноименния християнски празник, а наподобява на хорър фестивал за Хелоуин.

" Хюриет дейли нюз " споделя за традицията, която има за цел да прогони злите духове и съгласно изданието има хилядолетна история. 

Върколаци, мумии, вещици и тролове - това са част от героите. Привидно страшни, само че през погледа на Благой Иванов одобряват различен облик

По този мотив доста хора се събраха в градчето Бююкмандъра, където традицията се възражда през последните шест години. Тя повелява хората да боядисват лицата си и да носят бели чаршафи, с цел да плашат локалните, като обикалят квартала и чукат по прозорците с факли в ръце, написа Българска телеграфна агенция.

Според обичая преди същинските тържества хората се събират по къщите и си описват ужасяващи истории. Приготвят се ястия от тиква и тиквени десерти, тъй като се има вяра, че тези, които готвят и ядат такива ястия, не се опасяват от зли духове. След това стартира обиколката по улиците на града на участниците в маскарада.

Българският публицист Благой Иванов търси отговора на въпроса „ Трябва ли да ни е боязън от чудовищата? “

" В тази нощ в най-мразовитото време на зимата завързваме ножиците си с въже и ги слагаме под килима, с цел да предпазим животните си от хищници. Поставяме чиниите си в печките и фурните и имаме вяра, че ароматът им ще предотврати неприятните и песимистични събития през годината ", описа кметът Ерсан Чолгечен, съгласно който жителите на града се забавляват и имат вяра, че по този метод ще бъдат пречистени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР