Жителите на столичния район Връбница излязоха на протест срещу решението

...
Жителите на столичния район Връбница излязоха на протест срещу решението
Коментари Харесай

Връбница на протест - събарят им къщите и им дават само по 25 лв. на квадрат

Жителите на столичния регион " Връбница " излязоха на митинг против решението на Столична община да отчуждава парцелите им на цялостна безценица, които се намират на бул. " Ломско шосе ".

Отчуждаването се постанова поради разширението на шосето, с цел да се отстрани тапата в региона.

Протестът се състоя на бул. " Ломско шосе " и ул. " Лазарица ", като се планува в късните часове през днешния ден жителите да блокират " Ломско " и " Цариградско шосе ".

Детелина Цветанова, гражданин на региона, изясни пред news.bg, че има земи, които ги отчуждават на 15 ст., а други на 25 лева квадратният метър.

" Това са парцели на хора от " Връбница " - които са си възстановили земите и дълги години са се борили. Става дума за 49 парцела, някои с един-двама наследника, други с 5-6 ", изясни жителката.

Васил Цветанов, също гражданин на " Връбница ", изясни, че планът планува да има шест платна по 3.50 ширина, а до кръговото на метрото да са две ленти по 2.40 м., което по думите му отново ще провокира запушалка.

Жителите на региона показват и неразбиране, че се отчуждават парцелите единствено от северната страна на Ломско шосе, а от другата не. Така и никой от общината не им дал отговор за какво е по този начин. Ако не е по този начин, парцели може би щяха да се спасят, считат протестиращите.

Именно Васил Цветанов е един от пострадалите. Той и фамилията му таман построили къща и в този момент за нея от общината предложили 99 000 лева за цялата триетажна сграда, преди малко обзаведена, с двор.

Васил я построил за синовете си, само че от общината изтъквали обстоятелството, че това не е главно жилище и тя няма да бъде пожалена - чисто новата къща ще бъде съборена.

Официално никой от общината не е уведомил жителите на " Връбница " за отчужденията, те се срещнали с решението по интернет. Оказало се, че минавали движимости лица, оценили парцелите и ги разгласили.

Отчуждават се всички парцели на ул. " Лазарица " до Околовръстното шосе.

Под багерите ще паднат още 4 къщи, като последната ще остане единствено без двор.

Имотите от ливадата пък се отчуждавали по 15 стотинки, което притежателите считат за " обеден грабеж ".

Тепърва следва отчуждаването на парцелите от северната страна на бул. " Ломско шосе ", а по кое време ще стартира самото разширение към момента не е ясно. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР