Жителите на столичния жк “Дружба” категорично отхвърлиха проект за арт

...
Жителите на столичния жк “Дружба” категорично отхвърлиха проект за арт
Коментари Харесай

Жителите на “Дружба” отхвърлиха соцпаметник в средата на езерото си

Жителите на столичния жк “Дружба” изрично отхвърлиха план за арт апаратура, имитираща два жилищни блока, която против 15 000 лева Столичната община възнамерява да сложи в средата на кварталното езеро и да служи за къщурка за птици.

На особено проведена социална полемика се оказа, че и районният кмет Ивайло Цеков има огромни запаси към плана, който е утвърден от креативна комисия към Столичната община.

" Двойната функционалност на обекта - по едно и също време модел имитация и в това време къщурка за птиците от езерото считам, че разрешава на посетителите на парка да съзерцават със самоирония, да видят себе си, своя живот, своя парцел, като отражение във водата на езерото ", счита изпълнителят Мина Минов в писмената си аргументация.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/район искър публично разискване сн регион искър.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 653 " height= " 435 " /> Кметът Ивайло Цеков (с микрофона) също изрази запаси
във връзка с артинсталацията.

Двойката блокове 67 и 68 са свързани с топла връзка между тях като буквата Н и са една от емблемите на " Дружба ". Всъщност топла връзка сред двата блока няма, а жилищните площи сред двете здания, под които има единствено въздух, са разграничени по средата с фуга.

Техният макет, който се планува да бъде подложен в средата на езерото против тях, ще е с тегло 350 кг,, 3 м и 40 см над водата и с повърхност 4,6 на 6 метра.

По време на публичното разискване Мина Минов изясни, че е избрал за своя план макет на така наречен блокове „ сиамски близнаци “, защото съгласно него, те асоциират името на квартала - жк „ Дружба “. Разясни и, че съгласно неговия креативен взор, постройката е красива и забавна и замисълът на краткотрайната художествена апаратура е, с изключение на да се показа постройката като част от градската среда, макетът да е и къщурка за патиците в езерото.

Студент по архитектура в Холандия показа, че на никое място в Европа няма към този момент залитания по соцестестиката, които биха оправдали този план. А орнитолог сподели, че патиците надали ще предпочетат металния монумент за размножаване, който евентуално през лятото ще се нагрява до температури, които животните не познават.

Други жители подчертаха, че свързват езерото с хубостта на водата и природата. Заявиха, че паркът е едно от най-красивите места в региона, а не панелните блокове. Както и, че концепцията блокове, които не се възприемат като красиви от хората да бъдат в допълнение експонирани в езерото не се възприема позитивно и не регистрира напъните и желанието им да живеят в зелена и облагородена среда. Жителите на региона споделиха, че търсенето и провокирането на самоирония и „ оглеждане на личния обичай “ посредством художествената комбинация не подхожда на метода, по който те възприемат парковата среда и езерото.

Кметът Ивайло Цеков и общинската съветничка Лорита Радева дадоха обещание да срещнат управлението на Столичната община и Столичния общински съвет с мненията на хората, до момента в който не бъде късно и планът бъде утвърден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР