Жителите на софийското село Лозен имат далеч по-сериозни проблеми от

...
Жителите на софийското село Лозен имат далеч по-сериозни проблеми от
Коментари Харесай

Според проучване само 1% от жителите на Лозен смятат за риск фермата за ларви

Жителите на софийското село Лозен имат надалеч по-сериозни проблеми от активността на планувания демонстрационен център за развъждане на ларви на специфичен тип муха за произвеждане на протеин, съгласно поръчано от компанията " Насекомо " представително социологическо изследване измежду 600 души от селото, извършено от организация ТРЕНД. то бе показани в петък.

Данните от него сочат, че работата на фермата пречи единствено на 1 % от интервюираните. За 64 % от тях най-големият проблем на селото е неналичието на канализационна система. Според 47 на 100 от хората би трябвало да се реорганизира събирането на отпадъците, за д астане селото по-добро място за живеене, а 29 % смятат, че би трябвало да се облагородят пешеходните зони. Жителите на Лозен мечтаят за по-добър медицински център (24%) и се нуждаят от замяна на старите отоплителни печки (22%), с цел да е по-чист въздухът.

Като максимален риск за позитивното развиване на Лозен в изследването се показва заплахата от презастрояване на селото (51%). Това терзание е споделено от всеки втори интервюиран. Качеството на въздуха поради отоплението на твърди горива заема второ място в класацията на рисковете за Лозен (11%), а заплахата от повишение на равнището на безработицата е оценено съвсем със същата тежест (10%).

На въпрос кой е най-неотложният проблем на село Лозен, над 40% от жителите показват, че това е казусът с нестабилното електрозахранване, защото в селото токът стопира постоянно. Проблемите с качеството на водата и честите повреди също са едни от най-важните проблеми за жителите на Лозен. Следващ значим проблем са провокациите с канализацията. Управлението на отпадъците в селото е също от огромно значение за жителите. Интересно е да се означи, че концепцията да се възпре фермата за инсекти в Лозен вълнува 10 пъти по-малко поданици.

Според " Насекомо " това демонстрира, че за публичния интерес на Лозен значимите проблеми са други. Визията на лозенци за развиване на селото е обвързвана с грижите за здравето, поддържане на зелените общи площи, насърчаване на просветителните начинания в селото, следвано от възстановяване и разширение на броя на детските площадки, поддръжка както за младежите, по този начин и за възрастните хора. Развиване на туризма се подрежда едвам на седмо място за жителите на Лозен.

Целта на изследването е компанията, която има намерение да отвори демонстрационно – индустриален център наоколо до селото, да се запознае с главните проблеми и упования на локалното население, както и да потърси вероятните решения за възстановяване на качеството на живот на локалната общественост, за които да спомага.

" Предприятието, което построяваме в индустриалната зона на село Лозен ще съставлява научно-изследователски център. В него главно ще създаваме технологии за роботизирано развъждане на инсекти, и с демонстрационна цел ще въведем нискообемно произвеждане на протеин от инсекти за фуражната промишленост “ изяснява съоснователят на компанията Ксавие Марсенак.

На конференцията през днешния ден „ Насекомо “ описа за предлагането си да се сътвори общ мониторингов комитет и съобщи готовността си да инсталира уреди за премерване на чистотата на въздуха в селото и на място до демо-центъра.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР