Жителите на северните италиански региони Ломбардия и Венето отиват днес

...
Жителите на северните италиански региони Ломбардия и Венето отиват днес
Коментари Харесай

Ломбардия и Венето гласуват за повече автономия

Жителите на северните италиански райони Ломбардия и Венето отиват през днешния ден до урните, с цел да гласоподават на референдум за приемане на повече автономност, заяви телевизия Европа.

Вотът е единствено началото на развой, който след време би довел до прекачване на повече пълномощия от Рим към двете области. За разлика от Каталуния, Ломбардия и Венето не се борят за обособяване от Италия, а единствено за повече пълномощия на локалните управляващи.

Според сондажите, поддръжниците на концепцията за повече самостоятелност са повече, само че главен проблем ще бъде изборната интензивност. Във Венето тя би трябвало да бъде най-малко 50%, с цел да се признае резултатът. Ломбардия и Венето са двата най-богати райони в страната, като дружно създават над 30% от икономическата продукция на Италия.

" Ние не сме Каталуния ", сподели регионалният шеф на Ломбардия Роберто Марони. Той акцентира, че Ломбардия няма за цел да става 29-тата страна-членка на Европейски Съюз, за разлика от испансксата самостоятелна област.

Гласуването на европейски райони за по-голяма автономност не е нещо извънредно през последните години. Предстоящите вотове в Италия следват този в Шотландия от 2014 година, гласуването за Брекзит предходната година и това в Каталуния този месец.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР