Жителите на село Върбовка, община Павликени се обявиха срещу инвестиционното

...
Жителите на село Върбовка, община Павликени се обявиха срещу инвестиционното
Коментари Харесай

Жителите на Върбовка остават непреклонни срещу RDF завода

Жителите на село Върбовка, община Павликени се оповестиха против капиталовото желание на предприемача Румен Гайтански , прочут още като Вълка, да построи край селото цех за каменна вата с централа за изгаряне на 430 хиляди тона годишно модифицирано гориво от битови боклуци .

Бъдещият цех за 420 милиона евро с изгаряне на RDF гориво от битови боклуци в кариерите за базалт до село Върбовка ще докара до екологична злополука в Павликенския район, който е аграрни.
 Нов митинг в Павликени против план на Вълка за горене на отпадък
Нов митинг в Павликени против план на Вълка за горене на отпадък

Сгрешено било ръководството на отпадните води

Хората от село Върбовка се оплакаха още, че по този начин и по този начин имат проблеми с водата и са на воден режим . Водоизточникът на селото няма санитарно-охранителна зона. Ако въпреки всичко подобен цех стартира да се строи, това ще докара до още безводие, тревожат се жителите на село Върбовка. Освен това ще се унищожи и културно-историческото завещание на района.

Цялата информация и всички документи за престъпления за изпратени на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на културата.
 В Павликени не се тревожат от желанията на Вълка да гори отпадък Обновена
В Павликени не се тревожат от желанията на Вълка да гори отпадък

Еколозите съзират заплаха от диоксини и фурани

От " Възраждане " поддържат митингите на локалните против плана. Депутатът Цвета Галунова изясни на конференция в Българска телеграфна агенция Велико Търново, че от партията на Костадин Костадинов проучили информацията за готвения план и работили главно в три посоки: грижа за околната среда и водите, екологичен развой и съоръжение и опазване на културно-историческото завещание .

Идеята била да не се даде чисто политическо мнение, а да се допитат до специалисти в региона . Малките обитаеми места имат потребност от вложения, само че тези вложения би трябвало да усъвършенстват качеството на живот на хората, акцентира Галунова.
 Пореден митинг против градежа на цех за горене на отпадък в Павликени
Пореден митинг против градежа на цех за горене на отпадък в Павликени

Общината поддържа локалните хора, решението обаче е в ръцете на Министерство на околната среда и водите

По думите ѝ това е проблем, върху който не е задоволително подчертано и проблемите не са напълно екологични , с водите, само че и надалеч по-дълбоко с запазване на културно-историческото завещание. За да намерят хората занаят и работни места, би трябвало да се разкриват предприятия, само че не би трябвало да е за сметка на здравето на хората и да се основава риск за запазване на културно-историческото завещание, добави тя.

От партия " Възраждане " са срещу построяването на завода и поучават вложителя да организира една по-добра осведомителна акция по отношение на проблемите, които може да докара бъдещето създаване на плана. Общественото неодобрение е доста мощно, събира се подписка против плана и построяването на завода не може да стане факт, до момента в който не се реализира единодушие на огромно публично разискване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР