Жителите на село Первари в южния турски окръг Сиирт дежурят

...
Жителите на село Первари в южния турски окръг Сиирт дежурят
Коментари Харесай

Жители в Турция пазят от унищожаване уникалните като вид обърнати лалета

Жителите на село Первари в южния турски окръг Сиирт дежурят на смени, с цел да пазят от похищения така наречен " обърнати лалета ". Селяните от Еркент и Съгърлъ в същия окръг са оградили с телени огради и огромни камъни местата, където цъфтят " обърнати лалета ", с цел да ги опазят от заличаване, осведоми Анадолската организация, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кметът на селото Еркент Абдюлазиз Арас показва, че " обърнатите лалета " цъфтят единствено 20 дни в годината.

“Обърнатите лалета са доста хубав натурален тип, които цъфтят основно в нашата област и ние поставяме доста грижи, с цел да ги опазим. Цъфтят най-много към гробищата. Поради това заградихме гробищата с телени мрежи, натрупахме огромни камъни, с цел да не може тези, които желаят да ги откъснат, да ги доближат “, сподели той.

Жител на село Шехмус Бехчет споделя, че като деца пренасяли " обърнати лалета " от близката планина дружно с луковиците. Селяните ги засаждали в гробищата.

Според експертите " обърнатото лале " е неповторим ендемичен тип луковично растение, което се среща най-много в планинските области Сиррт, Хаккяри, Тунджели, Адъяман в Анадола .

Височината на един филиз е към 75 сантиметра. На върха на стъблото са ситуирани листата на лале в разнообразни цветове, наподобяващи камбанки, които са обърнати надолу и са обградени с малко венче като корона. Във всяко клонче има по 6 лалета, обърнати с главата надолу. Наличието на разнообразни цветови варианти придава изящен тип на растението. Дивите форми нормално са оранжеви или червени. 

Местните хора смятат " обърнатото лале " за доста особено, свещено цвете. Наричат го и “Плачеща младоженка ”.

Сред християните съществува вярване, че " обърнато лале " стартира да пораства там, където са шапки сълзите на Дева Мария при разпъването на Исус Христос на кръста.

Според мюсюлманското вярване цветето символизира тъгата и болката по жестокото убийството в Кербала на мюсюлманските светии Хасан и Хюсеин.

" Обърнатите лалета " притеглят и туристите .

В първите дни на април хиляди туристи посещават особено региона Ван, с цел да се насладят на “шоуто на лалетата ”, които са разцъфтели в разнообразни цветове. 

В същото време локалните управляващи вкарват ограничения за опазването им.

Дирекцията по запазване на природата и националните паркове в град Сиирт разгласи, че за отделяне на " обърнато лале " ще се постановат санкции в размер на 244 315 турски лири (над 22 хиляди лева) поради “увреждане на биологичното многообразие ”. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР