Жителите на село Новгородское в Донецка област се обявиха за

...
Жителите на село Новгородское в Донецка област се обявиха за
Коментари Харесай

Украинско село от градски тип иска да си върне старото име

Жителите на село Новгородское в Донецка област се оповестиха за връщането на историческото име на селището - Ню Йорк.

Селото се намира наоколо до демаркационната линия и е подчинено на военно-гражданската администрация Торецк.

" Украйна ще има собствен личен Ню Йорк! " - написа заместник-ръководителят на комисията по организацията на държавната власт, локалното самоуправление, районното развиване и градоустройството във Върховната Рада на Украйна Александър Качура. Той изясни, че решението е взето " въз основа на показаното от Донецката военно-гражданска администрация искане.

Сега самодейността ще бъде прегледана във Върховната Рада.

Историческото име на селото се загатва даже в описа на Виктор Некрасов „ В родния град “, чиито събития се случват в Украйна. В един от епизодите героят на историята пита другар къде е роден, на което той дава отговор в Ню Йорк. „ Спри да се заблуждаваме! Нямам време. Къде си роден, запитвам аз. - В Ню Йорк, споделям - и се усмихна. - Това е в региона на Сталин. Има такова фабрично населено място. В квартал Дзержински. Честно казано! Можете да го видите в паспорта си. "

Около 10 хиляди души живеят в селището от градски вид Новгородское, Бахмутски регион, Донецка област. На територията му се намира железопътната гара Фенольная и тук се намира заводът за фенол Дзержински.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР