Лозен отново на протест срещу фермата за насекоми

...
Жителите на с. Лозен за втори път ще излязат на
Коментари Харесай

Жителите на с. Лозен за втори път ще излязат на масов протест срещу намеренията за изграждане на завод за отглеждане на мухи и ларви на територията на с. Лозен, предаде репортер на БГНЕС.

Настояваме и за оставката на министър Борислав Сандов, който еднолично влезе в ролята на висш съдия и отмени предходното решение на министъра на околната среда и водите за изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда на въпросната ферма, лишавайки хората от законните им права за участие в решенията касаещи общността им, заявяват жителите на Лозен.

Протестът се организира от сдружение ”Развитие за Лозен” на 03.04.2022г. от 10.30ч. на кръстовището на бул. Цариградско шосе и ул. Стар лозенски път.

Протеста е в отговор на гражданската вълна от недоволство, надигнала се в селото и подкрепена с подписка от почти 4000 души вследствие на опитите на фирма “Насекомо” да пренесе тихомълком производството си на територията на село Лозен, използвайки недостатъци в законодателството. Обществеността е възмутена и от подкрепата, която някои институции оказват на компанията, въпреки отрицателните отзиви за миризмите отделяни от производството на същата компания в гр. Елин Пелин, за което има стотици свидетели, десетки записани на видео и ясното становище срещу позиционирането им в селото, изразено чрез множество писма до институциите и протест на жителите на с. Лозен.

Исканията на протестиращите са незабавно изтегляне на разрешителното за преустройство на бившата мебелна фабрика ОРТ в пилотна ферма за ларви и насекоми. Второ, Оставка на министъра на МОСВ - Б. Сандов. Поради явно изразен лобизъм в корпоративен интерес и действия в разрез със задълженията му и срещу правото на здравословна и благоприятна среда на живот на гражданите, съгласно чл.55, от Конституцията на Република България. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР