Жителите на повече от 70 руски региона ще гласуват на

...
Жителите на повече от 70 руски региона ще гласуват на
Коментари Харесай

Русия провежда избори в окупираните територии, Украйна ги нарече фиктивни

Жителите на повече от 70 съветски района ще гласоподават на избори на разнообразни равнища през днешния ден, с цел да изберат ръководители на райони, членове на районни и общински законодателни органи и четирима членове на Държавната дума, оповестиха съветските държавни медии.

Русия ще опита да организира парламентарни избори в непризнатите Донецката и Луганската национални републики (ДНР и ЛНР), както и в укранските Херсонската и Запорожската област, елементи от които Москва към момента окупира.

В 21 района на Русия ще се проведат директни избори за ръководители на райони, а в 20 района ще се избират районни депутати. Членове на общинските законодателни органи ще бъдат определени в 17 района. Гласуването за кмет на Москва и губернатор на Московска област ще бъде измежду най-значимите събития в акцията. Освен това членовете на долната камара на съветския парламент, Държавната дума, ще бъдат определени в четири едномандатни изборни региона.

В множеството райони гласуването ще продължи три дни. Избирателните секции са отворени сред 8:00 ч. и 20:00 ч. локално време.

Общо 81 000 души ще вземат участие в изборите като претенденти за разнообразни постове, като над 70 000 от тях са членове на 20 политически партии, а останалите 10 000 са самостоятелни претенденти.

Украинското министерство на външните работи осъди през днешния ден " фиктивните избори ", които се създават от Русия в окупираните украински територии, като означи, че те са " без стойност " и няма да имат законова тежест, съобщи Ройтерс. Русия създава локални избори, в това число и в регионите в Украйна, които не управлява изцяло – в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Министерството съобщи, че изборите, създавани на украинска територия, " нарушават жестоко самостоятелността и териториалната целокупност на Украйна ", както и интернационалното право.

" Стойността на съветските фиктивни избори във краткотрайно окупираните територии е оскъдна. От тях няма да произтекат никакви законови последици и те няма да доведат до смяна в статута на украинските територии, завладяни от съветската войска ", гласи изказването.

Киев прикани своите интернационалните сътрудници да анулират вота и да не признават резултатите от него.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън през вчерашния ден също разказа гласуването в окупираните от Русия територии като " фиктивни избори ", които са " противозаконни ".

Руското посолство в Съединени американски щати реагира през днешния ден с изказването, че Вашингтон се намесва във вътрешните каузи на Русия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР