Жителите на полската община Баранув, където консервативното полско правителство предложи

...
Жителите на полската община Баранув, където консервативното полско правителство предложи
Коментари Харесай

Жителите на зоната, избрана за строеж на гигантско летище в Полша, гласуваха срещу проекта

Жителите на полската община Баранув, където консервативното полско държавно управление предложи да се построи гигантско летище, всеобщо гласоподаваха срещу плана на извършения през вчерашния ден референдум, съобщи " Франс прес ".

Референдумът няма наложителна мощ и резултатът от него не може да повлияе на решението на държавното управление да построи летището, което би трябвало да размени до 2027 година това във Варшава и да обслужва цяла Централна Европа.

Според протокола от референдума, оповестен от общинските управляващи, 1555 души или 82.5% от гласувалите са дали отговор с " не " на въпроса дали желаят летището да бъде ситуирано в тяхната община и някои от тях да бъдат принудени да изоставен земята и домовете си, а 322 души са дали своят вот " за " плана. Освен това, 93.9% от гласувалите са оценили като незадоволителни изискванията за отплата, препоръчани от страната.

Избирателната интензивност в достигнала 47%, като съгласно полското законодателство изискуемият предел, с цел да бъде годен резултатът, е 30%.

" Не сме сюрпризирани от резултата и го одобряваме със примирение ", съобщи натовареният с плана държавен секретар в министерство на инфраструктурата и строителството Миколай Вилд. " Властите ще продължат с напъните да обяснят на хората смисъла на плана ", добави той.

Полският парламент гласоподава на 10 май специфичен закон, който дефинира изискванията за финансиране и строителството на това летище и разрешава относително бързото придобиване на нужните терени.

Летището, кръстено " Солидарност ", би трябвало да се трансформира в междуконтинентален хъб за Полша и прилежащите страни. То би трябвало да бъде издигнато на 40 километра западно от Варшава наоколо до автомагистрала А2 и до железопътната линия, която свързва столицата с Лодз.

Общата стойност на плана ще доближи 8.2 милиарда евро, от които 4.5 милиарда за самото летище, 2.1 милиарда за прилежаща гара и железопътна линия и 1.6 милиарда за приспособяването на пътната мрежа. Капацитетът му би трябвало да доближи при отварянето му 45 милиона пасажери годишно.

През последните години в Полша има засилен въздушен трафик. През 2017 година близо 40 милиона пасажери са минали през полските летища и формалните прогнози сочат, че те ще станат 60 милиона през 2030 година. Според някои оценки, наскоро осъвремененото интернационално летище Варшава - " Окенче " е приело 15.7 милиона пасажери през 2017 година и скоро ще бъде с напълно напълнен потенциал. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР