Жителите на пловдивските села Катуница и Ягодово ще затворят с

...
Жителите на пловдивските села Катуница и Ягодово ще затворят с
Коментари Харесай

2 големи пловдивски села с живи вериги срещу плановете на босовете на ПИМК

Жителите на пловдивските села Катуница и Ягодово ще затворят с живи вериги пътища, в случай че в техните землища стартира да се добива баластра. Хората считат, че ще бъдат унищожени плодородни земи, а питейната вода ще изчезне, съобщи ръководителят на инициативния комитет Георги Величков. Те недоволстват против концесия за 35 година върху повърхност от 235 дка, откъдето " Арт Принт " ЕООД ще извлича инертни материали. 130 декара са в Катуница, 13, 6 дка - в Ягодово, а останалите в Крумово. За разлика от своите сътрудници, кметицата на третото село Румяна Самоковарева не е била срещу кариерата на провелия се експертен съвет в Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Управниците на другите обитаеми места Красимир Юруков и Димитър Дишев не са дали единодушие за концесията. Същата позиция е имал и кметът на Садово Димитър Здравков. " Атакувахме в Административния съд в Пловдив отчета за влияние върху околната среда, както и разрешението на екоинспекцията за рандеман на баластра. Ако се наложи, ще апелираме и във Върховен касационен съд. Изпратили сме сигнал до президента, премиера и ръководителя на Народното събрание ", сподели Димитър Здравков.

Кметът на Катуница Красимир Юруков се притеснява от замърсяване на околната среда при създаването на баластриерата и безвъзвратна загуба на стотици декари обработваема земя, благосъстоятелност на частници. " Страховете на локалните, че ще изчезне водата, са изцяло безпочвени. На 200 м от нашата кариера има друга, която работи от 20 година и няма никакъв проблем с дебита в чешмите на селата ", съобщи Илиян Филипов, който ръководи " Арт Принт " ЕООД и е притежател на транспортната компания ПИМК. Тя е купила въпросното сдружение преди 2 година Филипов посочи за " 24 часа ", че холдингът има 80 дка от площта от 235 декара на баластриерата. " Ще копаем единствено в наша земя, и то надводно равнище. По никакъв метод няма да бъдат наранени терените на други притежатели ", увери той. По думите му " Арт Принт " е предложила на стопани да изкупи парцелите им, само че те желали басноловна цена от 10 евро за квадратен метър. Бизнесменът акцентира, че терените се водят четвърта категория и действителната им стойност е 800-1000 лв. на декар.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР