Жителите на панагюрското село Попинци излизат на протест днес. Те

...
Жителите на панагюрското село Попинци излизат на протест днес. Те
Коментари Харесай

Попинци излизат на мирен протест срещу проучванията на залежи от подземни метали в площ Борова могила“

Жителите на панагюрското село Попинци излизат на митинг през днешния ден.

Те се афишират против изследванията на находища от подземни железни изкопаеми в района и упорстват за анулация на дадените разрешителни на „ Асарел-Медет “ АД.

Фирмата има позволение още 2012 година, а проучвателна активност е в повърхност „ Борова могила “, попадаща в землището на общ. Панагюрище и общ. Стрелча, и е с размер 26.2 кв.км.

Кметът на Попинци – Стоянка Ставрева, е уведомила жителите на Попинци, че в кметството е постъпила информация от „ Асарел – Медет “ АД по отношение на желанието на сдружението да направи 11 сондажа върху повърхност от 500 кв.м в местността „ Петелово “, в частност „ Коминско чукарче “, за изследване съществуване на находища от медна руда, за което имат позволение от Министерство на околната среда и водите и Министерство на стопанската система и енергетиката и следващо вероятно създаване и рандеман на мед, посредством открит рудник след няколко години. Тъй като при осъществяване на такива действия мнението на локалното население не е без значение, належащо е да бъде обещано мнение в период до 24.04.2018 година за гласоподаване в Общински съвет Панагюрише, разясняват от инициативния комитет.

Протестът им е плануван за 18.30 часа на основния път Пазарджик – Панагюрище. Очаква се оттова да минат формалните посетители на тържеството по случай честването на годишнината на Априлското въстание.

Блокада на пътя няма да има, стана ясно от думите на Тодор Петкански от инициативния комитет, който упорства да спрат тези изследвания.

„ Просто желаеме да ни видят и да ни чуят формалните посетители. Ако не спрат сами, ще приказваме с тях на тържествата в Панагюрище вечерта или на следващия ден на местността „ Оборище “, само че няма да възпрепятстваме колите, няма да има вълнения, митингът ще е кротичък “, изясни той.

„ Ако не спрем изследването, ние сме обречени на открит рудник, вероятно цианиране с натриев цианид за добиване на златото и на другите метали, което ще докара до екологична злополука. Попинци ще го заличим от картата на България. Оттам надолу по поречието на реката отиват и други обитаеми места, та чак до Гърция “, изрече опасенията на хората Петкански.

Среща сред инициативния комитет и протестиращите с управлението на компанията не е имало до този миг.

„ Среща те би трябвало да търсят, ние не търсим нищо. Ние сме изрично срещу изследването. Дълги години пазим това находище и сме решени да го опазим до край “, акцентира той.

Още по тематиката можете да чуете от изявлението на Силвия Великова с Тодор Петкански. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР