Жителите на Омуртаг блокираха главния път София-Варна в знак на

...
Жителите на Омуртаг блокираха главния път София-Варна в знак на
Коментари Харесай

Жителите на Омуртаг блокираха пътя София-Варна заради безводие

Жителите на Омуртаг блокираха основния път София-Варна в символ на митинг. Причината за недоволството им е проблемите с водоснабдяването в региона.

В четвъртък беше удължено частичното бедствено състояние в града поради продължаващото безводие.

„ Ситуацията в Омуртаг е следната - има вода, резервоарите са цялостни, само че не може да се пусне, тъй като двете помпени станции и двата помпени резервоара не могат да действат, тъй като Община Омуртаг 9 месеца не ги възвръща. Това е работа за две седмици “, съобщи пред БГНЕС Магдалена Славова от Гражданско обединяване „ Вода за Омуртаг “.

Тя напомни, че на първи август министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков се е заел с спешното стартиране на вода за популацията на Омуртаг от пречиствателната станция „ Ястребино “.

„ Ние последните няколко месеца се опитваме по всевъзможен метод да накараме Община Омуртаг да го направи. Десет дни след идването на министъра Общината едвам се появи на обектите. Отново ВиК Търговище, дружно със съветничката на министъра и жителите осигуриха елемент, измиха резервоарите, измиха помпените станции, докараха експерти, макар че това не е техен обект и Общината към момента не им е упълномощила действия и 10 дни дава обещание да го направи “, разясни тя.

Славова акцентира, че жителите се пробват да бъдат оптимално дипломатични, само че казусът е Общината. „ 80% от решението на казуса е в силата и ръцете на Общината. Тя бави и няма никаква интензивност. Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е виновен. Всеки ден са обещания и ангажименти. Всички институции и представители на жителите си уговаряме среща, а той закъснява или не идва “, добави тя.

Има няколко съществени задания, които да се свършат. Сред тях е да се обезпечи квалифицирано лице, което да оперира непрекъснато с елемента, ситуиран в двора на първи напредък, до момента в който се обезпечи краткотраен ток на обекта. Трябва също по този начин да се ремонтират контролните табла на първи напредък, с цел да може процесът на работа на помпите да е автоматизиран и да има отбрана, която защищава помпите от строшаване. Министерството на здравеопазването би трябвало да даде наставление на РЗИ Търговище за стартирането на водата към потребителя, както и да се извършат 72 часови електрически проби на електрическите инсталациите, след промяната на откраднатият трансформатор, кабели и други

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР