Жителите на Обзор и 6-те села няма да са задължени

Жителите на Обзор и 6-те села няма да са задължени ...

След референдума в Обзор: Жителите не трябва да подменят документите си


Жителите на Обзор и 6-те села няма да са задължени да подменят документи за самоличност или шофьорски книжки след отделянето на новата община.

Министерският съвет взе решение градът да стане самостоятелен административен център и потвърди желанието на местните след референдума.

Жителите на новата община Обзор могат да сменят личните си документи само по желание. Те ща са валидни до срока, в който изтичат.

"В законите няма норма, която да оказва, че при промяна на териториално-административното деление, от една община в друга, е задължен човек да си сменя личните документи", каза Йорданка Пурнарева от кметство Обзор.

Новата община ще бъде с административен център град Обзор. Промяната ще влезе в сила, след като указът на президента бъде обнародван в Държавен вестник. Живеещи в четири от селата - Баня, Емона, Козница и Паницово не искат да се присъединяват към новата община.

Хората там са готови да организират подписка за провеждане на контра референдум, за да останат към община Несебър.

"Г-н президент, моля Ви погледнете реално, точно всички документи и зачитайте нашия вот, защото малките хора не са по-малко важни от големите", каза Тома Раков.

Недоволните са готови да организират протест, ако преминат към община Обзор. Готови са да блокират главния път Варна - Бургас.

"Това е един пример за това как може държавата да бъде раздробена много ефективно и разединена. Ние сме пример за много други малки населени места, които сега могат да се юрнат и да претендират за независимост", каза Ангелина Досева.

Живеещите в Обзор се надяват новата община да успее да привлече повече туристи.

"Ние се надяваме, че с новите промени да привлечем много туристи. Така и да бъде развит културният туризъм, за да има какво да покажем от историята на Обзор", каза Иванка Николова.

От кметството в Обзор са категорични, че новата самостоятелна община ще бъде икономически независима и ще успее да се самоиздържа.

"Смятаме, че може да разчитаме допълнително на европейските фондове и проекти, за които имаме страхотни идеи. Просто нямахме възможност да ги реализираме през изминалите години", каза Йорданка Пурнарева, кметство Обзор .

Предстои в Обзор да се проведат местни избори за кмет и общински съвет. Съставът на новия местен парламент ще бъде от 11 души.

Автор: Петър Дойкински

Източник: bnt.bg