Жителите на Обзор днес излязоха за пореден път на протест

...
Жителите на Обзор днес излязоха за пореден път на протест
Коментари Харесай

Част от Морска градина се оказа частна собственост

Жителите на Обзор през днешния ден излязоха за следващ път на митинг против застрояването на част от Морската градина. Според тях, договорката е осъществена от някогашния несебърски кмет Николай Трифонов, който е продал имота обществена общинска благосъстоятелност без да извърши смяна на статута му.

С гайди и черешово топче поданици от Сопот дойдоха в града, с цел да поддържат локалните хора в борбата им паркът да не се трансформира в заден двор на 6-етажен хотел, оповестява bTV. Стотици блокираха основния път Бургас – Варна. Преди близо 10 години 600 км. м от парка са продадени за жълти стотинки и след това неколкократно препродадени сред разнообразни компании, свързани с едно семейство. Преди 3 години те декларират предпочитание да оградят имота и да строят. Община Несебър завежда дело, губи го на втора инстанция, следва да се произнесе Върховният касационен съд.

„ Продавач по договорката е Николай Трифонов, някогашен кмет на Несебър. Той е направил продажбата на парцел, който е обществена общинска благосъстоятелност, без да е изменен статутът на парцела. За да може да угоди по-добре на купувача, той е прикърпил и едно парче от плажа, който е изключителна държавна благосъстоятелност и изобщо не предстои на отчуждаване. Тоест такава договорка не може да съществува”, разяснява юристът Марин Божков, който е публичен наблюдаващ по делото.

Николай Трифонов обаче твърди, че договорката е законна, тъй като има решение на Общинския съвет за нея. „ Общинският съвет е в пълномощията си да взема такива решения и той го е взел”, разяснява той.

„ Има спор, за който не знам до каква степен е състоятелен - дали тази част от земята е обществена или частна. В акта за общинска благосъстоятелност категорично е записано „ обществена частна”, а предназначението е за създаване на бар или дискотека. Това е по този начин, тъй като още през 90-те години е направено квартална застроителна разработка, която отрежда терена, за потребностите на „ Балкантурист” тогава, за увеселително заведение”, добави някогашният кмет.

Кметът на Обзор Христо Янев означи, че чака страната да се намеси по проблема, защото има наранено парче от пясъка. Местните хора са безапелационни, че си желаят парка, а не бетон. Ако не получат поддръжка от страната, митингът ще се реалокира в София и за договорката ще бъдат сезирани европейските институции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР