Жителите на област Враца вечно ще са му благодарни Има

...
Жителите на област Враца вечно ще са му благодарни Има
Коментари Харесай

Няма да повярвате какво направи този общински съветник от Средец

Жителите на област Враца постоянно ще са му признателни

Има един човек от Средец, политик и държавник, за който в област Враца не стопират да приказват. Става въпрос за общинския консултант от Българска социалистическа партия в странджанския град Румен Чанков. В навечерието на коледните празници той и брачната половинка му са пропътували 500 км, с цел да извършат положително дело, а точно да поправят часовника в село Бърдарски геран, община Бяла Слатина. При това - изцяло гратис. Благодарение на него часовникът, който от 40 години е емблемата на обитаемото място, който със своя звън на всеки половин час още веднъж оглася площада.

Причината за прекъсването му са станали огромните снегове при започване на декември. Липсата на ток повече от 12 часа блокирал механизмите и часовникът смълчан.

" Исках това да се промени, защото дядо ми беше самообразован часовникар и съм израснала с часовниците около него, които са доста забавни. Започнахме да търсим занаятчия, който да го поправи, само че това се оказа сложна задача. Свързахме се с Върбан Мончев от Плевен, който ни насочи към негови сътрудници от София и Бургас. Изключително съм признателна на Румен и Янка Чанкови, които дойдоха на 23 декември от далечния Бургас, с цел да оказват помощ часовникът ни да проработи в навечерието на най-светлите дни в годината. Направиха го без да се замислят ", разказва кметът на Бърдарски геран Татяна Софранова.

„ Това село не знаех нито къде се намира, нито какви хора живеят там. Даже се наложи няколко пъти да ми повторят името, с цел да го запомня “, прецизира Румен Чанков.

Общинският съветник се занимава с часовникарство, само че го приема като занимание. Имал опит с сходни устройства, защото този в родния му град Средец, който той обслужва, е същият. И двата са създадени в Чехия. В село Бърдарски геран е инсталиран през 80-те години.

„ Когато отидох доста е успокоих, че имам работа тъкмо с този тип механизъм, и открих, че при по-продължително прекъсване на тока тежестите са слезли до долу “, прибавя майсторът. 

Няколко часа трябвали на Румен Чанков, за да поправи часовника и камбаната и още веднъж да стартират да работят и огласят селото на всеки половин час. 

В Средец се гордеят със своя съгражданин. " Много непретенциозен човек, постоянно би оказал помощ на всеки, без да търси полза ", споделят жителите на странджанския град. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР