Жителите на намиращото се до София с.Лозен излязоха на протест

...
Жителите на намиращото се до София с.Лозен излязоха на протест
Коментари Харесай

Жителите на Лозен излязоха на протест срещу производство на старт-ъп с френски собственици

Жителите на намиращото се до София с.Лозен излязоха на митинг през днешния ден против бъдещо произвеждане на старт-ъп компанията " Насекомо " АД. Доскоро компанията имаше мощности в град Елин Пелин, само че взе решение да се реалокира. Според лозенчани, повода са серията от митинги от локалните поданици, поради неприятния аромат, които цеха изпуска над града и забележителното увеличение на популацията на мухи в региона.

От " Насекомо " показват, че са напуснали Елин Пелин поради невъзможността да се обезпечи съответна инфраструктура, нужна за организирането на модерно произвеждане, а не поради митингите. " Докато ние развивахме нашите индустриални интервенции в Елин Пелин, бяха извършени голям брой инспекции, в това число и такива по сигнали на жители, които откриха цялостно съблюдаване на законите на страната и неналичието на излъчвания отвън площадката на предприятието ", споделят от сдружението, като показват и копия от протоколите на Регионална инспекция за опазване на околната среда София.

" Насекомо " АД създава протеин и масло от инсекти, които се употребяват за изработката на храна за домашни любимци. Остатъците от производството се употребяват като почвен подобрител, употребен от доста био ферми в България. От компанията показват, че до с. Лозен сега има единствено празни здания От " Насекомо " прецизират също, че едвам ден преди митинга са открили контакт с протестиращите по своя самодейност, като преди този момент не са били търсени.

Живеещите в Лозен упорстват компанията неотложно да напусне рамките на селото. " Производственият развой на тази плантация е обвързван с отделянето на голямо количество неприятна миризма на мърша и фекалии, които са несъвместими с региона, където е ситуирана - наоколо до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене ", се споделя в тяхна декларация.

От " Насекомо " разясниха за " Дневник ", че почитат правото на хората да пазят гледната си точка и да декларират ползите си, само че считат, че има непознаване на технологията и индустриалните процеси в производството в с. Лозен. Посочва се, че при него ще бъдат употребявани пшенични трици, които са сухи и нямат миризма.

Освен това била планувана инвестиция от 2 милиона лв. в модерна филтрираща система, която улавя излъчванията от произвеждане. Планира се и непрекъснат мониторинг на качеството на въздуха към постройката при старта на оперативната активност, като данните ще бъдат налични на уеб страницата на " Насекомо " и ще се обновяват в действително време.

Протестиращите от Лозен настояват, че строителството е почнало непрозрачно - без запознаване на локалното население, без публично разискване, без даже да е известен кметът на селото. Те показват, че са подготвени да отстояват гражданските си права до дъно, като преминат и към гражданско непокорство.

Инвестиция от 8 млн. лева

В отговор от " Насекомо " кометират, че при преустройството на съществуващата фабрика в Лозен са спазени всички нужни наложителни законови и административни процедури и са спазвани всички регулации на настоящото законодателство, като плановата документи е утвърдена от способените контролни органи.

От компанията споделят, че в Лозен ще нареждат своя световен развоен център, в който ще създава оборудването за активността и ще се вършат проби. Общата планувана инвестиция е 8 милиона лв., като ще бъдат наети 30 души.

Коя е компанията

Регистрираната в България " Насекомо " АД е в действителност френска фамилна компания основана през 2017 година. Зад нея стоят Олга и Ксавие Марсенак, които имат дълготраен опит в аутсорсинг промишлеността. Те дават отговор за бизнес процесите в " Насекомо ", а съдружниците им биолозите Селин и Марк Болар се концентрират върху научната работа.

" Насекомо " е благосъстоятелност на записаната в Холандия компания Nasekomo BV. " Регистрирахме компания в Холандия, тъй като непознати вложители не всеки път се усещат удобно да влязат в българска компания, а поради проектите ни това беше нужна стъпка ", споделя Ксавие Марсенак.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР