Жителите на Красна поляна, Овча купел, Западен парк, Оборище и

...
Жителите на Красна поляна, Овча купел, Западен парк, Оборище и
Коментари Харесай

5 квартала излизат на протест заради отровния въздух в София

Жителите на „ Красна поляна ”, „ Овча купел ”, „ Западен парк ”, „ Оборище ” и „ Младост ” от на следващия ден стартират митинги против неприятното качество на въздуха. Там равнищата на фини прахови частици през студената част от годината постоянно са не просто над нормите, а напряко на рискови за живота и здравето равнища. „ Проблемът с мръсния въздух е в цяла София, само че при нас ескалира”, разяснява пред bTV гражданин на „ Овча купел”. При норма от 50 микрограма ФПЧ и рекомендация да не се излиза на открито при над 300, хората в квартала живеят при постоянни 450-500 микрограма, а има случаи и с по 1500-1600.

„ Вечер става пъкъл, не може да се диша. Хората, които излизат след 6 и половина – 7, се постанова да излизат с маски”, сподели и гражданин на „ Красна поляна”. Жители на кварталите „ Западен парк” и „ Овча купел” се оплакаха от гъст пушек, съпроводен с остра задушлива миризма.

Посочва се един и същи главен провинен за замърсяването – т.нар Виетнамски общежития: „ Горят безусловно всичко – от гуми и облекла до какво ли не (…) Това е безусловно гнет над хората от „ Овча купел”, „ Красна поляна” и „ Западен парк”.

Според жителите общината не извършва уговорката си да отстрани постройките. Представител на локалната власт съобщи, че са „ инцидентни” случаите на палене на гуми и сходни, а патрули ревизират всеки сигнал за открит огън – за влизане в домовете нямат пълномощия.

„ Къщите постоянно са се топлели на дърва и въглища, преди 5 години не беше така”, репликираха го жителите.

Те желаят 3 непрекъснати измервателни станции – пред Виетнамските общежития, в „ Овча купел” и „ Западен парк”.

Протестът на следващия ден е на 5 местоположения с начален час 19:00.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР