Жителите на „Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Оборище” и

...
Жителите на „Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Оборище” и
Коментари Харесай

5 квартала излизат на протест заради отровния въздух в София

Жителите на „ Красна поляна”, „ Овча купел”, „ Западен парк”, „ Оборище” и „ Младост” стартират митинги против неприятното качество на въздуха. Там равнищата на фини прахови частици през студената част от годината постоянно са не просто над нормите, а напряко на рискови за живота и здравето равнища.

„ Проблемът с мръсния въздух е в цяла София, само че при нас ескалира”, разяснява пред БТВ гражданин на „ Овча купел”. При норма от 50 микрограма ФПЧ и рекомендация да не се излиза на открито при над 300, хората в квартала живеят при постоянни 450-500 микрограма, а има случаи и с по 1500-1600.

„ Вечер става пъкъл, не може да се диша. Хората, които излизат след 6 и половина – 7, се постанова да излизат с маски”, описа и гражданин на „ Красна поляна”. И двамата показват един и същи главен провинен за замърсяването – т.нар Виетнамски общежития.

„ Горят безусловно всичко – от гуми и облекла до какво ли не. Това е безусловно гнет над хората от „ Овча купел”, „ Красна поляна” и „ Западен парк”. Според жителите общината не извършва уговорката си да отстрани постройките.

Представител на локалната власт съобщи, че са „ инцидентни” случаите на палене на гуми и сходни, а патрули ревизират всеки сигнал за открит огън – за влизане в домовете нямат пълномощия. „ Къщите постоянно са се топлели на дърва и въглища, преди 5 години не беше така”, репликираха го жителите. Те желаят 3 непрекъснати измервателни станции – пред Виетнамските общежития, в „ Овча купел” и „ Западен парк”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР