Жителите на две села, които попадат в концесията на ТЕЦ

...
Жителите на две села, които попадат в концесията на ТЕЦ
Коментари Харесай

Жители на две села, предвидени за изселване, излязоха на протест пред НС

Жителите на две села, които попадат в концесията на Топлоелектрическа централа " Марица Изток ", пристигнаха в София, с цел да стачкуват пред Народното събрание с искане за заслужено обезщетяване на парцелите им, съобщи БГНЕС.
Жители на радневските села Бели бряг и Трояново желаят сдружението „ Мини Марица изток “ да им изплати обективни компенсации за изкупуването на парцелите им в района. Двете села са включени в рамките на концесионната повърхност и би трябвало да бъдат обезлюдени поради разширяващите се рудници за лигнитни въглища.
Протестиращите издигнаха собственоръчно направени надписи върху картони „ Справедлива отплата за домовете ни “, „ Мини Марица Изток, ограбихте живота ни “.
Само 22 са останали непродадени къщи в с. Бели бряг, преди време в селото е имало над 200 къщи. До края на тази година хората могат да продадат парцелите си непринудено. Ако това не се случи, след този период те ще бъдат отчуждени по реда на Закона за енергетиката и Закона за държавната благосъстоятелност. Хората обаче са недоволни от занижените цени, с които са оценени парцелите им – с тях не могат да стартират отначало живота и бизнеса си.
Отчуждаването на парцелите на жителите на двете села е подбудено от потребностите на въгледобивното сдружение " Мини Марица изток ", което през 2005 година получава новата си концесия за идващите 30 години.
Петър Иванов от Бели бряг изясни, че е пристигнал пред Народното събрание поради изселването на неговото село. „ То като че ли към този момент не е изселване, а наложително извеждане “, сподели той. Психическото натоварване и тормозът са доста огромни. Аз съм на 70 години, от ден дневно одъртявам. Притискат ни да се изселваме, пък това изселване се прави с обезщетение, което ние не можем да си купим другаде парцел, сподели индивидът. Той изясни, че при предварителни срещи с представители на „ Мини Марица Изток “ хората не са имали искания, единствено са желали да получат равностойно на това, което имат.
" Това не се случва и по тази причина бяхме принудени да дойдем тук, да дадем глас на казуса си. Да ни чуят, че желаеме заслужено обезщетение “, уточни Иванов. Той описа, че за една от къщите „ Марица Изток “ са дали оценка, която е близо 4 пъти по-ниска от оценката на различен оценител. „ Той ни взема къщата, а не мога да си взема жилище даже в най-близкия регион. А в случай че реша да взема в София – не знам какво ще стане ", посочи Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР