Жителите на четири общини в Северно Косово са на стъпка

...
Жителите на четири общини в Северно Косово са на стъпка
Коментари Харесай

4 общини в Северно Косово са пред хуманитарна катастрофа, нямат храна

Жителите на четири общини в Северно Косово са на стъпка от филантропична злополука, защото в магазините липсват съществени хранителни артикули, заяви Танюг, базирайки се на вестник " Политика ".

Вестникът написа, че седем месеца откакто управляващите в Прищина вкараха едностранно мита от 100 % върху стоките от Сърбия и Босна, към 4 000 притежатели на магазини за хранителни артикули, възнамеряват да затворят магазините си, тъй като рафтовете им са празни. Вече от няколко дни в региона не идват мляко и млечни артикули, нито олио, захар и сол, предава Българска телеграфна агенция.

Председателят на Сдружението на стопанските дейци в Северно Косово Радош Петрович съобщи за " Политика ", че запасите от брашно са свършили и още в четвъртък в магазините няма да има самун. Той изясни, че чиновници на косовската гранична полиция задържат хората, които придвижват храни от Сърбия, конфискуват камиони и стока, а превозвачите са изправени пред драконовски санкции, които в случай че не платят в къс период, ще завършат в пандиза. Полицаите са станали толкоз дръзки, че не се стопират и да стрелят по хора, както се случи преди няколко дни на територията на община Лепосавич, сподели Петрович. Той уточни, че не знае по какъв начин ще се развие обстановката, само че Северно Косово е на една крачка от филантропична злополука.

Започна да не доближава храната в лечебните заведения, в студентския център, в детските градини, съобщи Петрович и насочи зов към страната Сърбия и интернационалната общественост да подхващат ограничения за унищожаване на митата. В противоположен случай сърбите от Косово ще стартират да се изселват, предизвести Петрович. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР