Жителите на Босилеград информират за повишаване на броя на злокачествените

...
Жителите на Босилеград информират за повишаване на броя на злокачествените
Коментари Харесай

Жителите на Босилеград информират за повишаване на злокачествените заболявания

Жителите на Босилеград осведомят за повишение на броя на злокачествените болести измежду локалното население във връзка със замърсяване на почвата и водата от обогатителната фабрика в село Караманица. Това сподели в изявление за утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ омбудсманът Диана Ковачева.
Тя акцентира, че наши сънародници и сръбски жители от Босилеград са алармирали за това публичния медиатор на България и на Сърбия Зоран Пашалич в изнесената обща приемна.
„ Става въпрос за поречието на река Драговищица, където се правят минни обогатителни действия в региона на община Босилеград, които замърсяват както почвата, по този начин и водата. Гражданите, които ни сезираха с недоволството, оповестяват, че са нечисти освен водата, която те употребяват за напояване и за развъждане на селскостопански животни, само че и подпочвените води, които се употребяват за пиянство. Един от най-тревожните сигнали, които ние получихме, е обвързван с паника за здравето на хората. Те изнесоха данни, че неведнъж се е нараснал броят на злокачествените онкологични болести на хората, живеещи в региона “, изясни тя.
Омбудсманът Диана Ковачева добави, че българското малцинство в Босилеград е изразило паника във връзка с образованието на майчин език на децата в предучилищна възраст, което все още липсва като опция. Те упорстват да има добавки към учебниците по български език, които да са свързани с историята, географията и културата на България. Дава се опция от страна на Сърбия 30% от учебниците да бъдат свързани точно с България, само че това към момента не е реалност, изясни омбудсманът.
Проблем има още с неналичието на вложения в региона и понижаване на броя на хората от българско малцинство на територията на Босилеград, сподели още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР