Жителите и гостите на Бургас ще могат от 1 август

...
Жителите и гостите на Бургас ще могат от 1 август
Коментари Харесай

Българското дружество за защита на птиците открива инсталация с макети на орли в Бургас

Жителите и гостите на Бургас ще могат от 1 август да прегледат макети на орли, които са инсталирани в региона пред Експозиционен център „ Флора ". Инсталацията е по самодейност на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Всеки от макетите, общо 6 на брой, е в действителни размери, като някои от птиците доближават над 2 метра при обсег на крилете.

Инициативата в Бургас е част от честванията на 25-тата годишнина на стратегия LIFE, Директивата за хабитатите и " Натура 2000 ". През май 2017 година се навършиха 25 години от приемането на Директива за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, с която страните-членки на Европейския съюз (EС) се задължават да опазват към 1500 редки и застрашени типа растения и животни и към 230 типа местообитания. За задачата се основава единна европейска екологична мрежа " Натура 2000 ", която включва над 27 000 предпазени зони, заемащи една пета от сухоземната територия на Европейски Съюз. Наред с екологичното законодателство Европейски Съюз основава и стратегия LIFE - финансов инструмент за поддръжка на планове, свързани с запазване на околната среда и битката с климатичните промени, която от стартирането си през 1992г. е съфинансирала над 4300 плана.

Голяма част от екологичната мрежа „ Натура 2000 " в България е ситуирана на лицензионната територия на " Електроразпределение Юг " и включва Родопите, Сакар, Странджа и други Дружеството води виновна политика по запазване на околната среда и биоразнообразието, като реализира свои планове и поддържа дейностите на държавни и неправителствени природозащитни организации, свързани с запазване на застрашени типове и техните местообитания. Компанията извършва редица целенасочени действия за запазване на биоразнообразието, които включват кабелиране (подземно полагане) на въздушни електропроводи, слагане на защитни изолации и обезопасяване на щъркелови гнезда, издигнати върху електрически стълбове.

С плана " Живот за царския орел " (LIFE 12 NAT/BG/572), който извършва взаимно с Българско сдружение за отбрана на птиците, " Електроразпределение Юг " е първата инфраструктурна компания в България - координиращ бенефициент по стратегия LIFE.
Целта на плана е запазване популацията на международно застрашения тип - царски орел и понижаване на смъртните случаи при птици, породени от контакт с електропроводи в най-важните обекти от мрежата „ Натура 2000 ".

Информация за проeкта е налична на www.lifeforsafegrid.bg. Повече за опазването на царския орел можете да намерите на страницата на Българско дружество за защита на птиците www.birds.bg.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР