Жители в селата около Перник излизат на протест в 10:30

...
Жители в селата около Перник излизат на протест в 10:30
Коментари Харесай

Девет пъти увеличение на такса смет в селата около Перник - хората са бесни

Жители в селата към Перник излизат на митинг в 10:30 часа през днешния ден. Причината – деветкратно нарастване на такса боклук – от 2,25 промила на 19,06 промила от данъчна оценка на парцела.
Необосновано е нарастването, тъй като данъчните оценки са безумно ниски. Вместо да се актуализират оценките, се почва да се товарят селата (например Кладница, Студена) и град Батановци. Увеличението за всички села е 1,5 млн. лв., само че даже с предходната такса те събират план-сметката. Ако ще усилваме, усилваме на всички – за какво в града междинната такса боклук е 32 лв., а в селата е 116 лв., попита уредникът на митинга пред Българска национална телевизия.
 Ресторантьори желаят 50% понижаване на такса тротоарно право и 100% опрощаване за битови боклуци Ресторантьори желаят 50% понижаване на такса " тротоарно право " и 100% опрощаване за битови боклуци
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха отворено писмо до Националното съдружие на Общи...
Боклукът не се генерира от данъчната оценка, а от хората, сподели и юрист на протестиращите.
Кметът на Кладница Васил Мирчев се оплака, че от години няма задоволително кофи за боклук. Над 30 години има цели улици, на които не е имало сметосъбиране, твърди той. А през зимата, добави кметът, нямало никакво разчистване, поради натрупването на сняг. Таксата е ниска, само че не може да приравняваме града и селото, акцентира той.
Зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев пък сподели, че от години не били плащани такси боклук и не била променяна. Попитан в какъв брой обитаеми места към Перник имало контейнери за разделно събиране, отговорът беше, че не в доста, само че задачата било това да се промени.
Готови сме на непослушен митинг, закани се уредникът на митинга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР