Жители от софийското село Габровница днес обявиха, че обявяват протест

...
Жители от софийското село Габровница днес обявиха, че обявяват протест
Коментари Харесай

Ако нямаш ток, не проклиняй тъмнината, а доставчика

Жители от софийското село Габровница през днешния ден оповестиха, че афишират митинг против КЕВР и ЧЕЗ поради систематичните проблеми, които имат с електроснабдяването - токът им стопира задълго без предизвестия, елуредите им гърмят и се повреждат непрестанно, а доставчикът на услугата не си извършва отговорностите по контракта, подписан с жителите. Защо обаче те и стотиците други българи не съдят сдруженията, които ги ощетяват непрестанно, както постъпват събратята ни от белите страни в Европейски Съюз?! Може би, тъй като една от аргументите е, че там има построена просвета и почитание към потребителите и почит към регулаторните органи, каквито на нас ни липсват. Затова и монополните сдружения у нас дерат потребителски кожи за ток, вода и парно както си желаят.

Проблемите с тока в Искърското дефиле са не от през вчерашния ден и от през днешния ден, описват локалните в репортаж пред кореспондентката на бтв Маргарита Стефанова. Неотдавна от безобразия на монополни снабдители пропищяха и във Врачанско, също по този начин в доста от селата на Северозапада и Югозапада. На фона на лошокачествено вършената активност на снабдителите, е хубаво да се напомни, че цената на тока се резервира, макар че цената на природния газ падна с 40 на 100. Затова би трябвало да благодарим на сякаш самостоятелния регулатор КЕВР. "Уж ", тъй като какъв брой пък да е самостоятелен орган, чиито членове получават заплатите си от бюджета?!

В конюнктура на навсякъде съмнение към институциите и страната, е мъчно хората да повярват и разчитат, че ведомствата, които устоят посредством своите налози, ще се погрижат за ползите им. Тази недоверчивост и обезверение битуват от дълги години и не може да се отхвърли, че виновността по тази причина е на служителите, които непрестанно потвърждават какъв брой не им пука за редовите консуматори. У нас към момента е годно правилото, че спасяването на давещите се, е дело и грижа на самите удавници.

Затова е значимо да напомним, че ощеще преди 7 години Върховният касационен съд /ВКС/ реши със свое тълкувателно решение, че Гражданите имат право да съдят енергоразпределителните сдружения за породени неимуществени вреди, в случай че токът е бил спрян в нарушаване на общите условия към договорите за доставка.
Според решението на висшите магистрати, всички съдилища в страната имат право да присъждат компенсации освен за нанесени директни вреди като развалени електроуреди, само че и поради породено стеснение на хората от прекратеното електрозахранване.
Разпределителните сдружения са задължени да обезпечат втори източник на електричество, в случай че не съумеят до 24 часа да отстранят щета.

Впрочем прелюбопитно е, както заслужено питат консуматори, къде отиват всички средства, които би трябвало да се влагат в вложения, поради които регулаторът разрешава на тези сдружения непрестанно да изискат повишаване на цената на тока? И за какво министрите на енергетиката от години насам постоянно пазят ползите на сдруженията, а не на жителите, забравяйки, че тъкмо такива потребителски проблеми потвърдено са същинските препъни камъни за всяка власт.

Ако сдруженията не извършват своите отговорности, е повече от обикновено да бъдат дадени на съд - самостоятелно или с групови искове. Също по този начин жителите са в цялостното си право да изискват и притискат КЕВР непрестанно, когато някой от монополите поврежда ползите им. Накратко, в случай че перифразираме античната китайска мъдрост - в случай че ти стопират тока, не проклиняй тъмнината, а дай на съд виновниците по тази причина!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР