Жители от село Церова кория, Великотърновско, където е роден един

...
Жители от село Церова кория, Великотърновско, където е роден един
Коментари Харесай

Земляци на Иван Церов поднесоха цветя на паметника му във Варна

 Жители от село Церова кория, Великотърновско, където е роден един от първите варненски кметове Иван Церов, сервираха цветя пред паметника му на пл. " Независимост “ във Варна. Заедно с тях бяха и правнуците му, които живеят в морската столица. Гостите донесоха брошури с биографични обстоятелства от живота му, отпечатани особено за визитата в морския град, оповестиха от дирекция " Култура и духовно развиване " към Община Варна. 

Паметникът на Иван Церов, управлявал града в интервала 1909 - 1912 година, бе открит през м.г. от кмета на Варна Иван Портних. Той бе построен в градинката пред държавна такса " Стоян Бъчваров “, в навечерието на 100-годишнината на театъра. Скулптурата е дело на проф. Пламен Братанов, а финансирането е от общинския бюджет. 

Иван Церов е роден на 26 март 1857 година в с. Церова курия. Завършва богословското учебно заведение при Лясковския манастир, бил е преподавател в родното си село, в Габрово, а след това -в Свищов. Във Варна той е назначен като учител по български език и литература в Мъжката и Девическата гимназии. През 1890 година става контрольор във Варненското образователно окръжие. През тези години той сформира и издава " Христоматия по българска литература за междинните учебни заведения ". Церов е кмет на Варна е в интервала 1909 година – 1912 година По негова самодейност се основава театрално сдружение, което образува натрупа и спомага за пост  рояване на спектакъл. На 26 март 1912 година Иван Церов прави първата копка на новата театрална постройка. През есента на 1909г. в м. " Харами-дере " се поставя главния камък по каптажа на варненския тръбопровод. Общинският бюджет за 1910г. обезпечава средства за създаване на нови улици, мостове, канализация, публични здания. През мандата на Иван Церов се построяват 4 нови учебни заведения и 4 квартални хали. Той внася предложение за създаване на електрическа мрежа в града. Иван Церов е уредник на честването през 1911г. на " 50-годишнината на Първото българско учебно заведение във Варна " и по негово предложение се взема решение 9 улици да се именуват на видни просветители и възрожденци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР