Жители от региона на Павел баня протестират срещу намеренията на

...
Жители от региона на Павел баня протестират срещу намеренията на
Коментари Харесай

Жители от региона на Павел баня протестират срещу завод за смоли


Жители от района на Павел баня стачкуват против желанията на локален цех да. Хората са обезпокоени от замърсяване на въздуха, водите и почвата в долината на розите.

Протестиращите се събират пред фабриката на „ Кастамону България “ в село Горно сахране с цел да изразят своето неодобрение. Те са срещу плана на компанията за построяването на, която ще усили производството на смоли. Проблемът е, че количествата на нездравословен формалдехид, отделящ се при производството, ще се усили двойно.

„ Притеснени сме от отровните субстанции, които ще се изхвърлят в природата, както и да не стане някое индустриална повреда. Не сме тук с цел да желаеме закриване на самото, а с цел да има някаква изясненост и сигурност към самите процеси на произвеждане “, изясни Борислав Господинов от Казанлък.

„ Това е центърът на розовата котловина, където се създава едно от най-известните и качествени масла. Възможно е увеличеното произвеждане на смоли да окаже въздействие върху и долината да загуби своето стратегическо значение в това произвеждане. Екологичните оценки по постъпилото капиталово предложение са в норма, само че хората се тормозят, че това няма да е тъкмо по този начин – притесняват се от замърсяване на водата и въздуха “, сподели кметът на Горно сахране Янко Янков.

Освен с митинг, жителите на района са се обединили и са излъчили предприемчив комитет, който ще се плебеи против увеличението на производството на смоли.

„ През 2005 година компанията получава позволение да си направи завод, който да създава 20 000 тона смоли. Две седмици по-късно капиталово желание те пускат ново – с него на над 43 000 тона. В най-новото им капиталово желание производството се покачва на 88 000 тона. Да не загатвам и обстоятелството, че това капиталово желание опонира на устройствения проект на общината “, изясни и юрист Петрака Гъркова, която е част от инициативния комитет.

Екипът на bTV потърси за коментар и представител на районната, само че към този момент те не са дали отговор на отправените към тях запитвания. На 11 януари обаче те са подари разрешението си за увеличение на мощностите. От „ Кастамону България “ пък разгласих, че ще дадат брифинг, на който ще дадат повече информация за задачите на плана и за вероятните решения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР