Жители на Витошката яка (южни квартали на София и южни

...
Жители на Витошката яка (южни квартали на София и южни
Коментари Харесай

Жители на южни квартали на София и близки села формираха обединение

Жители на Витошката яка (южни квартали на София и южни села в границите на Столична община) се сплотиха в самодейност, която цели възстановяване на качеството на живота по разнообразни способи. От инициативния комитет изпратиха изказване, в което разкриват задачите си.

" На 01.10.2017 година бе инициирана МЕСТНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ В КВАРТАЛИ И СЕЛА В ЮЖНАТА ЧАСТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА. Излъчен е предприемчив комитет, съгласно Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, който да провежда подписка в поддръжка на показаните оферти до Столичен общински съвет от с.Мърчаево, с. Владая, с. Бистрица, кв. Княжево, кв. Драгалевци и кв. Симеоново, с ръководител инж. Васил Николов, който в последните години интензивно работи по взаимоотношението сред институциите и гражданското общество.

През лятото на 2017 година авансово бяха извършени публични разисквания във всички обитаеми места, на които бяха изведени главните цели и ограничения за възстановяване на качеството на живот в горепосочените обитаеми места. На публичните разисквания жителите повдигнаха проблеми основно свързани с качествено възстановяване на комуналните услуги, създаване на вътрешноселищната инфраструктура и създаване транспортни връзки и възстановяване обслужването на съществуващи такива. Също по този начин и разработване на нови подробни устройствени проекти (ПУП).

Обединявайки се считаме, че бихме могли да реализираме доста повече, изпълнявайки процедура за директно присъединяване на жителите във властта, изпълнявайки прецизно закона. Но в случай че няма чуваемост за проблемите на нашите села и квартали сме подготвени да предприемем общи протестни дейности.

Предложенията, показани от обособените селища, са:

1. Удължаване на 3-ти метродиаметър до гр. Перник и създаване на нови метростанции.

2. Изграждане на 2-ри метродиаметър до Околовръстен път и понижаване интервала на придвижване на рейсовете А93 и А64 надлежно на 18 и 8 минути.

3. Мерки за възстановяване на положението на съществуващата пътна и крайпътна инфраструктура в с. Бистрица, кв. Симеоново, кв. Драгалевци, кв. Княжево, с. Владая и с. Мърчаево.

4. Мерки за разрешаване на проблемите, свързани със снегопочистването и сметоизвозването на с. Бистрица, кв. Симеоново, кв. Драгалевци, кв. Княжево, с. Владая и с. Мърчаево.

5. Цялостно създаване и възобновяване на В и К мрежата в с.Мърчаево, с.Владая, с.Бистрица и кв. Княжево.

6. Цялостно построяването на канализационната мрежа в кв. Симеоново и кв. Драгалевци.

7. Изработване и утвърждение на Подробен организационен проект на с. Владая и с. Бистрица,

8. Изграждане на видеонаблюдение в с. Владая, обвързвано с общинския център за видеонаблюдение.

9. Столична общината да изиска от Министерство на здравеопазването правото на благосъстоятелност и прилагане на банята и минералните извори и залежи в кв. Княжево.

10. Доизграждане на спирките по маршрута на линия А67 и установяване на период от 5-7 мин. в интензивните часове и 10-17 мин. през останалото време на придвижване.

11. Изграждане на директни пътища от кв. Симеоново до лифтена станция Симеоново.

12. Съхраняване на съществуващите все още общински земи на територията на кв. Драгалевци и смяна на предназначението им в предопределение за зелени площи.

13. Да се възвърне " Плажа " в с. Бистрица като публично място за отдих и туризъм.

По-голямата част от предложенията са били представяни на Следствен отдел към окръжна прокуратура през последните 15 години и неналичието на реакция дефинира нуждата от осъществяване на проведени, целенасочени законови дейности от страна на жителите.

С оглед основаване на стройна и ефикасна организация за разработване на общо предложение и подписка в негова поддръжка Инициативният комитет отваря краткотрайни приемни във всички обитаеми места, където жителите могат да получат подробна информация за задачите и дилемите на самодейността, да подават сигнали, отзиви и оферти и да се включат в подписката. Изработен е график и са избрани местата на приемните. Те ще бъдат закрити в края на Ноември и ще бъдат изпратени предложенията до СОС ", приключват от обединяването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР