Жители на Вълчи дол и съседни села излязоха на протест

...
Жители на Вълчи дол и съседни села излязоха на протест
Коментари Харесай

Притеснени за своята земя: Жители на Вълчи дол протестират срещу изграждането на ветропарк


Жители на Вълчи дол и прилежащи села излязоха на митинг против желанието там да се построи ветроенергийна централа. Протестиращите са главно, които се тормозят за земята си.

„ Как може на черноземни почви с 4% хумус да се построяват ветропаркове. С този ветропарк ще бъдат изгубени окончателно към 1000 дка. Това е закононарушение към човечеството “, сподели един от протестиращите.

„ Аз обработвам масив, който е наоколо до ветрогенератор. 2-3 години след построяването, добивът падна към 30%. Оказа се, че наоколо до ветрогенератора, червеите, които поддържат хумусния пласт на почвата стартират да изчезват “, изясни други гражданин на община Вълчи дол.

Хората се тормозят и за своите животни.

„ Не е обикновено да се поставят перки в такава непосредственост до обитаеми места, където се отглеждат животни и живеят хора. Искаме чиста храна, успокоение и чист въздух “, сподели представител на животновъдите.

По думите на изпълнителния шеф на сдружението вложител са извършени срещи с кметовете на обитаемоте места, от където са получили увещание, че хората са отворени към построяването на ветропарка.

„ Против вятърния парк са една дребна група хора, които слагат личните си стопански ползи над ползите на общността. Предложили сме на общината обществена акция, която има за цел да поддържа локалното население. Част от тази помощ са директни енергийни заплащания към всички поданици на Вълчи дол “, споделиха от сдружението вложител.

Протестиращите обаче не са съгласни. По думите им по-голямата част от популацията на Вълчи дол е срещу ветропарка. Днес Общинският съвет ще взема решение дали допусне плана до Подробен устройствен план, а в 12 ч. хората ще се съберат на митинг с тежка техника.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР