Жители на Цалапица се помолиха и поклониха пред паметта на

...
Жители на Цалапица се помолиха и поклониха пред паметта на
Коментари Харесай

Цалапица се поклони пред редник Тончев

Жители на Цалапица се помолиха и поклониха пред паметта на редови войник Рангел Тончев от селото, който умира героичен в името на Родината по времето на Първата международна война. Вчера, по случай 101 години от гибелта на гордия българин неговите внуци - 76-годишният Йордан Тонев и 70-годишната Елена Тонева, проведоха поклонение пред паметната плоча, окачена на дувара на родната му къща.

„ Това са хора, които не би трябвало да бъдат забравени, тъй като са дали живота си за България. Аз не помня дядо си - майка ми е била на годинка и нещо, когато той е бил погубен в Битоля. Загива млад - едвам на 24 години “, описа баба Елена, която е и основател на основаването на плочата.

Пред къщата на редови войник Тончев за вчерашното поклонение се бяха събрали поданици на селото. Присъстваше и кметът на Цалапица Стойко Дичев. За безпроблемното прекосяване на мероприятието се грижеше полицейски чиновник, а свещеникът от църквата „ Свети Архангел Михаил “ отслужи молебен.

Внуците на редови войник Тончев са основали паметната плоча по завет на майка им, която не съумяла да го стори на 50-годишнината от гибелта на татко си.

 „ Благодарни сме, че оцеляхме и доживяхме до тези години, с цел да можем да почетем дядо си по този церемониален метод. Трябва да ценим повече родствената и националната памет “, сподели дядо Йордан.

Редник Рангел Тончев умира в една от борбите край македонския град Битоля, когато при пороен дъжд окопът се цялостни с вода, бойците са принудени да изоставен скривалището, само че се натъкват на противников огън. 24-годишният мъж е прострелян в крайници и умира от кръвозагуба. 

„ Той е бил доста прекрасен човек, а татко му е бил кмет на Цалапица - един от първите кметове на селото. След гибелта му баба ми се е омъжила наново, само че в смъртните  облекла майка ми разкрила фотография на дядо Рангел “, описа разгорещено баба Елена и съобщи самоуверено, че скоро ще отиде в Битоля, та и там да направи паметна плоча на дядо си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР