Жители на шуменското село Ветрище искат да се спре строителството

...
Жители на шуменското село Ветрище искат да се спре строителството
Коментари Харесай

Недоволство в село Ветрище заради свинекомплекс

Жители на шуменското село Ветрище желаят да се спре строителството на свинекомплекс край селото. Опасяват се, че към обитаемото място ще се носи неприятна миризма и водата ще намалее поради бизнес активността. Постоянно живеещите са към 150 души, само че през лятото в селото се усилва. Репортажът е изработен по ваш сигнал.

Много от жителите на селото работят в Шумен, само че са избрали да живеят на село поради чистия въздух и спокойствието.

" Въпросната свинеферма е покрай нашата къща. Ние първи ще усетим миризмата. Друг е въпросът, че налягането на водата в селото е доста малко, ще останем без вода ", споделя Садиха Мехмедова.

" Ароматът, който ще се разнася, ще токсини всички. Може да се построи, има задоволително отдалечени региони и това нещо да тръгне да работи там ", уточни Дарина Русинова.

" Миризми има и сега, дали от Р. Димитриево, даже с риск да засегна и тука в селото има дребна плантация, това ще е третата. Ние се оказваме в центъра на един триъгълник. Откъде ще пристигна течението, от кое място ще пристигна миризмата, миризма има, през лятото се усеща, когато е най-наложително да си отворите прозорци, порти ", сподели Десислава Ботева.

Хората не останали удовлетворени от констатациите на документа за оценка на въздействието на активността на свинефермата върху околната среда. Обжалвали го пред екоминистерството, а вложителят пред Върховен административен съд. На всички инстанции той не бил признат.

" То беше доста общо казано, няма да има проблеми нито с водата, не беше наранена канализацията, която ще се построи, беше единствено това, ей тука на тази беседка беше ", изясни Георги Георгиев.

Последвало второ разискване на Оценка на въздействието върху околната среда, за което не били известени, сподели кмет на село Ветрище Недко Русев, а Живко Кършовски от инициативния комитет го добави.

" Голяма част от селото не са били осведомени и в документите написа, че онлайн е било обсъждано втория път ", сподели Недко Русев, кмет на село Ветрище.

" След като научихме, че новият Оценка на въздействието върху околната среда е признат, написахме писмо до министъра на околната среда и водите. Създадохме подписка, всеки, който не е известен, че е усетил, че е измамен, подписа декларация. До тук сме събрали 172 заявления, които изпратихме до министъра ", акцентира Живко Кършовски от инициативния комитет.

Строителството на обекта продължава, споделиха хората.

" Преди двайсетина дни видяхме като поставят тръбите за водата, която се взема от селото. След което организирах заседание и уведомих хората, че свинекомплексът ще се зарежда от ВиК ", съобщи

" Зная, че в селото има апаратура за индустриална вода, в случай че има някакъв вид, по-добре да си търсят вид с индустриална вода да си зареждат свинефермата ", счита Десислава Ботева.

" Имаме отговор от ВиК, които ни уведомяват, че ще обезпечат на свинарника вода, откакто задоволят потребностите на популацията, само че това няма по какъв начин ще стане, когато сме вързани на общ тръбопровод. От общината ни уведомиха, че има издадени две позволения за градеж. Ние желаеме обектът да бъде спрян и да не се строи свинекомплекс ", безапелационен е Живко Кършовски от инициативния комитет.

Във втория Оценка на въздействието върху околната среда са отстранени всички забележки, които са направени от министъра на околната среда и водите, установени в първия документ. Инвестиционното желание е получило позитивни оценки от РЗИ, Областната дирекция по сигурност на храните, Басейнова дирекция и община Шумен, споделиха от екоинспекцията в Шумен.

" В хода на проучването е осъществено математическо моделиране по отношението на излъчванията нездравословни субстанции, като е оценено от индустриалната площадка към селото. Така е несъмнено замърсяването на въздуха към най-близкото обитаемо място, като резултатите демонстрират, че регистрираното и при най-неблагоприятните условия и при употреба на всички уреди, ще бъде под допустимите правила. Данните демонстрират, че и след реализацията на капиталовото желание не се чака превишение на годишните правила. Самият свинекомплекс се намира в гориста околност и е обкръжен с гора, която се явява естествена ограда за разпространяване на миризми, изясни Стела Илиева, шеф на РИОСВ-Шумен.

Инвеститорът има и сложно позволение, в което се показва, че вероятното замърсяване с фини прахови частици ще бъде 10 пъти под нормата, а нездравословните излъчвания във въздуха ще са с 93 % по-ниски от законовите параметри. Освен това обектът ще употребява личен водоизточник, а при нужда ще може да черпи вода от извора на селото. Инвеститорът съобщи, че шансът да се усети миризма е най-малък, а в случай че се наложи прилагане на водата на селото, то няма да се наруши водният баланс.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР