Жители на Северозапада излизат на протест. Недоволството е за подобряване

...
Жители на Северозапада излизат на протест. Недоволството е за подобряване
Коментари Харесай

Северозападът на протест - иска магистрала до София

Жители на Северозапада излизат на митинг. Недоволството е за възстановяване на инфраструктурата в района.

В 10.30 часа жители от Видин и района се събраха на основния път Е-79, с цел да изразят недоволството си от неприятното положение на инфраструктурата и натоварения трафик към "Дунав мост 2 ".

Възможно е митингът до аргументи усложнения при напредването към града. Не е изключена и обсада на основния път, заяви БНР.

Заради митинг на интернационалния път Е-79 край Видин е ситуирана жандармерия.

Според Росица Кирова от гражданското обединяване "Единни за смяна " главният проблем е, че след построяването на "Дунав мост 2 " не се приказва и работи за разумното довеждане докрай на това инфраструктурно оборудване, а точно автомагистрала, която да свързва Видин със София.

"Трафикът е четири пъти над предстоящото, приходите са пет пъти повече от предстоящите, за това има ясна статистика, а пътят не дава отговор на изискванията. Смея да кажа, че това е най-натовареното трасе сега в България във връзка с тежкотоварни коли ", изрично съобщи Кирова.

Жители от Северозапада стачкуват и с друго искане - те упорстват за построяването на тунел под прохода "Петрохан ", с цел да се съживи стопанската система и да се притеглят вложители в района.

От Националната гражданска самодейност "Тунел под Петрохан " са внесли в Народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 поданици на региона. Хората упорстват до 30 юни да стартира процедура за построяването на пътното оборудване.

Димитър Николов от Инициативния комитет съобщи, че сходно оборудване ще бъде от изгода за цялата стопанска система на страната, а освен за локалното население.

"Ние желаеме тунел, както и магистрална връзка София - Монтана - Видин. От една страна този тунел ще избави Северозапада от изгубване, а от друга би бил скъп подарък за българските превозвачи - ние разполагаме с декларация на най-голямото съдружие на интернационалните превозвачи, които споделят, че точно тунел под "Петрохан " би трябвало за нашите превозвачи, защото оттова минава най-големият трафик, който е ориентиран към Европейски Съюз ", изясни Николов пред БНР.

Подписката за построяването на тунел под прохода Петрохан стартира още преди година. Тогава имаше и безмълвен митинг край пътя София - Монтана, в местността "Малка Бързия ", на който поданици от Берковица и Монтана алегорично направиха първата копка на тунела.

Във връзка с митингите ръководителят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура " Дончо Атанасов съобщи, че към този момент е предоставено предпроектно изследване за тунел през прохода Петрохан, който ще съкрати пътуването от областите от Северозападна България към столицата. Той добави, че сред София и Видин ще има 4-лентов път.

"Говоря за магистралния път Видин-Ружинци- Монтана- Враца- София -Мездра-Ботевград. Т.е. за автомагистрала, за бърз достъп на жителите на Северозападна България, респективно на Видин, до София. Затова споделих и че проходът под "Петрохан " също е значим и сме поръчали абстрактен план на тунел под "Петрохан ", изясни още Атанасов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР