Жители на разложкото село Баня сигнализираха, че на главната улица

...
Жители на разложкото село Баня сигнализираха, че на главната улица
Коментари Харесай

Жители на село Баня против премахването на вековни борове

Жители на разложкото село Баня алармираха, че на основната улица в центъра на селото се изсичат декоративни дървета, засадени преди повече от 40 години, заяви Българска национална телевизия.

Баба Велика живее в село Баня повече от 70 години. Разказва, че в детството и дружно с татко си посадили дърветата, красящи улицата през последните няколко десетилетия.

След премахването на старите дървета хората от селото не имат вяра, че улицата още веднъж в миналото ще бъде озеленена.

Изсичането на дървета не мина и без конфликти. В следобедните часове през вчерашния ден напрежението се повиши, стигна се до съществени разногласия.

" Защото са на години и това са от 50-те години, а ние в кой век живеем? Хората желаят нещо по-добрo, в този момент тук почна да се прави нещо, ние отново плачем. Докога все ще плачем? - попита Димитър Неделчев.

Община Разлог е почнала реорганизация на улицата. При инспекция на експерти е открито, че дърветата намиращи се наоколо до къщите са рискови, по тази причина се е наложило тяхното изсичане.

" От тези дървета в действителност имаше рискови в зелената линия. Имаше доста огромни иглолистни дървета, наоколо има... изключително първоначално има една дребна къща, която беше много застрашена, защото дърветата са високи - при мощни ветрове се получават доста огромни отклонения. Освен това иглолистните дървета са с изключително плитка коренова система и това основава заплаха и в този момент е момента при такава реорганизация да създадем и замяна на декоративната растителност.

От общината споделиха, че към този момент са се заели с плана по засаждане на нова растителност и откакто бъде приключен ремонтът на улицата, незабавно ще стартира и нейното озеленяване.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР