Жители на Разград протестираха с искане за прекратяване обгазяването на

...
Жители на Разград протестираха с искане за прекратяване обгазяването на
Коментари Харесай

Протест в Разград срещу обгазяването на града с остри задушливи миризми

Жители на Разград стачкуваха с искане за преустановяване обгазяването на града с остри задушливи миризми.

Недоволните издигнаха плакати с надписи " Искаме чист въздух ", " Спрете да ни тровите ", " Стига токсини, стига геноцид ", " Чист въздух за децата на Разград ", „ Свобода за живот “.
 Българска телеграфна агенция
Общинският консултант Калоян Монев изясни, че неприятните миризми, които се носят над града, се усещат всяко лято - през юли и август, изключително във вечерните часове, като напомни, че казусът датира от към 10 години.

Той добави, че поради казуса в Разград има закупени и сложени от общината три станции за мониторинг на атмосферния въздух. Показанията през последните седмици обаче са извънредно тревожни.
 Българска телеграфна агенция
" На графиката от през вчерашния ден ясно се виждат повишените индикатори на сереводород през нощта, които са над 10 пъти “, уточни Монев. Според него има хиляди догатки от кое място може да идва казусът.

„ Дали е от градската пречиствателна станция, дали е от някоя от промишлените предприятия в града, дали има нещо неповторимо в природата на Разград, че вечер се получават противоположни течения, които ни обгазяват, само че сигурно проблем има и той би трябвало да се позволи, макар че съгласно Регионалната ревизия по околната среда в Русе, станцията за премерване качеството на въздуха в Разград от 7 юли не е установила превишения на равнищата на замърсителите “, разяснява Калоян Монев.

Той изрази вяра след тези сигнали и митинги страната да предприеме ограничения и даде отговор по кое време и по какъв начин ще се позволи този проблем. Деница Иванова, която беше на митинга с шестмесечното си бебе, показа, че е обезпокоена от това, че поради неприятното качество на въздуха децата й могат да развият респираторни проблеми.
 Българска телеграфна агенция
„ Съпругът ми е с алергия целогодишно . Вечер, даже в жегите, затваряме прозорците, тъй като се усеща едно парливо възприятие в гърлото при поемане на въздуха ", добави тя. „ Крайно време е някой да си свърши работата.

За казуса са отговорни на първо място институциите на локално равнище “, сподели Мария Господинова. Според различен гражданин на Разград това са главно миризми на киселини. 
 Българска телеграфна агенция
Заместник-кметът Добрин Добрев съобщи, че са обезпокоени поради тревожните данни и не са спрели да търсят източника на миризмите. Той уточни, че първият сигнал по отношение на казуса с миризмите над Разград е регистриран още през 2016 година

По думите му общината прави всичко допустимо да спомага и оказва поддръжка на държавните органи, с цел да осведоми обществеността за това, което се случва. Добрев сподели още, че на следващия ден ще бъде извършена работна среща, на която ще участват представители на Общината, Областната администрация,

Регионалната ревизия по околната среда и водите, и други институции с отношение към казуса. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР