Жители на пет села от община Марица протестираха в Трилистник

...
Жители на пет села от община Марица протестираха в Трилистник
Коментари Харесай

Протест в Трилистник: Хората заплашиха да не се явят на изборите

Жители на пет села от община " Марица " стачкуваха в Трилистник с искане да се почисти и укрепи коритото на река Стряма.

Хората са обезпокоени, че наводнението от септември предходната година може да се повтори, защото все още не са подхванати никакви дейности за почистването на реката. 

С плакати с надписи " Вашата безнаказаност ще ни наводни още веднъж ", " Спрете всеобщото безхаберие " и " Махнете гората от реката " протестиращите желаеха виновните институции " да си свършат работата ".

Хората се заканиха да не се явят на идните избори, " не с цел да променим изборния резултат, а с цел да притеглим вниманието на институциите ". 

По-рано тази седмица регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев заяви, че от понеделник стартира разчистване на коритото на река Стряма край с. Трилистник. Дейностите ще бъдат осъществени с техника и средства от държавното сдружение „ Напоителни системи “, които по закон имат ангажимент да поддържат поправеното корито в тази част на реката. Той акцентира, че дейностите ще се извършат на база предписанията и под контрола на Басейнова дирекция.

" Този митинг е на съображение груповата безнаказаност на държавните институции, които доведоха до наводнението на 112 къщи през септември предходната година ", уточни кметът на Трилистник Мирчо Петров.

По думите му почистването на реката от понеделник ще обхване 400 метра, " което е капка в морето ". Според него чистенето и укрепването на Стряма би трябвало да се стартира от село Маноле и да стигне до Клисура.

" В продължение на 10 години неведнъж сме изпращали писма до институции - Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, надлежно до клоновете на  " Напоителни системи " и Басейнова дирекция " Източно-беломорски регион " в Пловдив ", сподели Димитър Иванов, кмет на община " Марица ".

Според него евентуална заплаха в землищните граници на общината има за пет села, тъй като на доста места дигата е компрометирана, а част от бермата на реката я няма. При идване на нова вълна може да се скъса дигата на друго място и да залее села в североизточната част на общината, разяснява Иванов.

Той уточни, че общинското управление е готово да окаже цялостно подпомагане на страната, с цел да се почисти и укрепи речното корито.. 

В момента се проектират отводнителни канали, двата моста в селото, компрометирани след наводнението и част от водопроводната мрежа, сподели Иванов.

По думите му със средствата от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет са покрити всички разноски към края на предходната година, свързани с компаниите, които са взели присъединяване при първичните възстановителните действия в селото след наводнението. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР