Жители на общините Каварна, Балчик и Шабла се събраха на

...
Жители на общините Каварна, Балчик и Шабла се събраха на
Коментари Харесай

Протест в Каварна заради забрани в защитена зона

Жители на общините Каварна, Балчик и Шабла се събраха на митинг пред постройката на Община Каварна. Хората недоволстват против възбраната на редица действия в предпазена зона „ Комплекс Калиакра ”.

Сградата на Община Каварна е безусловно обсадена от рано сутринта. Жителите на приморска Добруджа стачкуват против възбраните за земеделие, туризъм, лов, лов на риба и всевъзможни действия, свързани с поминъка на хората. Забраните са въведени със заповед на министъра на околната среда Нено Димов в края на юни, а тя пък е разследване от решение на Съда на Европейски Съюз, който предходната година осъди страната ни за допускане на дейности, които заплашват флората и фауната в зоните от НАТУРА 2000.

Жители на приморска Добруджа стачкуват против възбраните в предпазена зона " Комплекс Калиакра "

В Община Каварна за през днешния ден бе планувано публично разискване на интегрирания проект за ръководство на предпазена зона " Комплекс Калиакра ", направен от специалисти от екоминистерството. С приемането му възбраните ще бъдат узаконени. Такова разискване не се състоя, тъй като протестиращите не позволиха екипа, изготвил проекта, да влезе в Община Каварна. Стигна се и до леки конфликти на протестиращи и служители на реда, които изведоха встрани човек от митинга. Имаше ескалиране на напрежението в един миг. В последна сметка импровизирано специалистите разговаряха с хората, само че и досега никой не е позволен да влезе в Община Каварна.
 
През март: Правителството разиска краткотрайни ограничения за отбрана на региона на Калиакра

Протестиращите желаят да отпаднат всички забрани, въведени със заповедта на министър Димов. Организирана е и подписка, която за ден и половина е събрала към 1000 подписа. Хората се тормозят, че ще изгубят прехраната си, градините си, зеленчуците, които отглеждат и са познати по пазарите в страната.
 
Екип от Министерството на околната среда и водите, отпред с Димитър Толев, съобщи, че хората няма от какво да се опасяват, че има недоумение. До разговор не се стигна, а единствено до неофициални диалози.
 
Депутатът от Обединените патриоти Йордан Апостолов също е в Каварна. Той разгласи, че разговарял с вицепремиера Валери Симеонов за това тези забрани ненапълно да бъдат лимитирани.
 
Очаква се протестиращите да блокират интернационалния път Варна-Констанца.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР