Жители на монтанското село Комощица сами решиха да пазят прасетата

...
Жители на монтанското село Комощица сами решиха да пазят прасетата
Коментари Харесай

Превенция срещу чумата: В Монтанско хората дезинфекцират коли, влизащи в селата

Жители на монтанското село Комощица сами взеха решение да пазят прасетата си от заболяването африканска чума. Те направиха пропускателен пункт за стерилизация и не разрешават външни хора да приближават домашните животни.
Вече седмица в селото всички влизащи и излизащи коли минават стерилизация.
"Поливаме с препарат на всеки два часа. Това са ни ограниченията против африканската чума и се стараем да е мокро ", показа Ефрозина Трайкова, гражданин на селото.
Хората са се организирали благодарение на кмета. В селото се отглеждат близо 100 свине.
"Не знам дали ще се спасим, само че най-малко предприехме една превантивна мярка, която е да минават колите през този препарат, който ни го предоставиха от ветеринарните служби, с цел да можем да вършим някаква дезинфекция”, разяснява селският властник Росен Илиев.
А по къщите хората са подхванали още по строги ограничения. При прасето се върви единствено със специфични за това облекла и обувки.
За страдание даденият им препарат за стерилизация коства 170 лв. за 10 кг. Затова съгласно кмета, би трябвало помощ, с цел да не се стига до зараза.
"Ще се помъчим тук още веднъж с кооперацията да ни помогне със средства да продължим, само че кметството не разполага с такива средства”, разяснява кметът на обитаемото място
В селото си създали и раздали на всички поданици брошури за заболяването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР