Жители на казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в подножието

...
Жители на казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в подножието
Коментари Харесай

Засадиха гора в памет на 14-годишно момче, загинало при катастрофа

Жители на казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в подножието на местността Мегалита в памет на 14-годишния Иван Седмаков, който почина при пътен случай през ноември м.г. Мястото беше кръстено “Гората на Ванко ”, а събитието се провежда във връзка днешната дата, когато починалото момче щеше да навърши 15 години, осведоми Българска телеграфна агенция.

Инициативата, която събра десетки поданици на община Казанлък, стартира с урок по пътна сигурност от чиновник на Министерство на вътрешните работи, който напомни разпоредбите, които би трябвало да съблюдават пешеходци и водачи. Денят продължи с поход до обичаната околност не детето Мегалита и с историческа възстановка.

“Правим това не тъй като ще понижи тъгата, а с цел да покажем на това съкрушено семейство, че не са сами ”, сподели пред публицисти Йоана Фильова, която е един от уредниците. Тя уточни, че детето е обичало природата и историята и добави, че в негова памет ще има и бъдещи начинания.

Майката на момчето Теодора Седмакова благодари на всички, които са се събрали в негова памет. “Искам ние да сме последното семейство, потърпевшо от сходна покруса. Хората би трябвало да схванат, че би трябвало да спрат да карат пияни и дрогирани, тъй като следствията са ужасни ”, разяснява тя и уточни, че най-лошото нещо е един родител да надживее детето си. “За мен той е жив и никой не може да го отнеме от сърцето ми, само че тази гора ще бъде една безконечна памет за него, даже когато нас ни няма ”, сподели още Теодора Седмакова и изрече признателност на уредниците на самодейността.

“Като кмет желая да прикани институциите да поемат отговорност за всичко, което би трябвало да бъде направено – от смяна на законите до обезпечаване на повече полицейски екипи. Няма по какъв начин гражданското общество да залавя нарушители и да стопира пияни водачи да се качват в колите си ”, разяснява кметът на Бузовград Мая Берова.

Тя акцентира, че е нужно и обезопасяване на пътя, където е станал случаят. Берова означи, че на общинската част от пътя са взети ограничения за ограничение на скоростта и изрази вяра това да бъде направено и в сектора, за който дава отговор Агенция “Пътна инфраструктура ”.

На 11 ноември м.г. 57-годишният Димитър Косев блъсна и умъртви 14-годишния Иван Седмаков. Инцидентът стана на изхода на селото, където са се намирали три деца. Установено беше, че водачът е управлявал автомобила под въздействието на алкохол и опиати. Той избяга от местопроизшествието, укри се е и бе хванат четири часа по-късно в дома си.

Пострадалото дете умря няколко дни по-късно в Университетската многопрофилна болница “Проф. доктор Стоян Киркович ” в Стара Загора. На 15 ноември 2022 година Районният съд в Казанлък взе по отношение на Димитър Косев непрекъсната мярка за неотклонение “задържане под стража ”, само че при започване на тази година той беше освободен под парична гаранция. Близки на починалото дете и поданици на селото и община Казанлък се събраха на голям брой митинги на мястото на случая, пред Съдебната палата в Казанлък, в центъра на селото и пред Районната прокуратура в Стара Загора.

В края на юли т.г. поданици на Бузовград построиха паметна плоча на детето на мястото на случая. Фильова разяснява още, че битката за правдивост след съдбовния случай ще продължи. Предстои и основаване на фондация на името на починалото момче.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР