Жители на Кърджали, кандидатствали с проектни предложения по процедурата Подкрепа

...
Жители на Кърджали, кандидатствали с проектни предложения по процедурата Подкрепа
Коментари Харесай

Недоволство сред жителите на Кърджали заради неодобрени проекти за саниране на жилищни сгради

Жители на Кърджали, кандидатствали с планови оферти по процедурата " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - Етап I ", показаха неодобрение поради огромния брой неодобрени планове в общината , съгласно оповестения в Министерство на регионалното развитие лист. Гражданите към този момент насочат запитвания към общинската администрация дали могат да апелират, споделиха от пресцентъра на общината.

Сред недоволните са и поданици на града, които са попаднали в аварийния лист при санирането по Националната стратегия за енергийна успеваемост, изтеглили са си документите и в този момент още веднъж са в листата на чакащите.

Заместник-кметът на Кърджали Даниел Делчев изясни, че към момента няма публично решение на ръководещия орган. Единствено на този стадий в уеб страницата на Министерство на регионалното развитие е оповестен лист на утвърдените планове, на тези в аварийния лист и на прекратените процедури. 

" Чакаме да забележим точкуването по всеки един аршин, с цел да преценим къде имаме съображение вероятно да апелираме това решение, първо пред ръководителя на ръководещия орган и след това вероятно пред Административен съд, в случай че има блокове, които са ощетени при тази оценка ", сподели Делчев.

Припомняме, че описът за цялата страна бе оповестен на уеб страницата на районното министерство на 22 декември 2023г. Според него за цялата област Кърджали утвърдени планове има единствено едноименната община и те са под 9 % от подадените от общината или 8 многофамилни жилищни здания от 43 кандидатствали.  

" Прави усещане, че има утвърдени и по-малки блокове , а по тази методика би следвало блоковете с най-голяма застроена повърхност да имат преимущество при оценката, т.е. аз на този стадий не мога да дам отговор на хората за какво огромни блокове в Кърджали не са утвърдени ", сподели още Даниел Делчев. Той добави, че общината както е подготвила плановите оферти за всяка една етажна благосъстоятелност, по същия метод има ангажимент и да придвижва процеса до края.

" Тоест всеки един план, за който преценим, и за който хората преценяват, че са по някакъв метод ощетени , ще подготвим документите и ще апелираме първо в Министерство на регионалното развитие и в Административен съд, в случай че се наложи ", разяснява заместник-кметът. Той акцентира, че обжалването не подсигурява на хората финансиране, тъй като даже да остане финансов запас по процедурата, то оценката още веднъж ще върви по низходящ ред от тези, които са в аварийните описи.

Процедурата " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I " е в границите на Национален фонд за възобновяване и резистентност. Общо 5 са общините от област Кърджали, кандидатствали с планове по нея. В община Ардино шестте подадени плана са в аварийния лист. В община Джебел в запасите са 4 плана, в Крумовград – 15 и в община Момчилград – 18. Две от общините имат планове и с прекъснато произвеждане. Това са община Крумовград – 2 плана и община Момчилград – 3, излиза наяве още от оповестения лист. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР