Жители на жк Овча купел 2 протестираха срещу застрояването на

...
Жители на жк Овча купел 2 протестираха срещу застрояването на
Коментари Харесай

Жители на "Овча купел" протестираха срещу строеж на два блока

Жители на жк " Овча купел 2 " стачкуваха против застрояването на пространството сред бл. 41 и детските градини " Сребърни звънчета " и " Детелина ". Главният проектант на София Здравко Здравков към този момент е издал виза за планиране върху терена на 8-етажен блок и различен 5-етажен.

Подробният проект е разрешавал 4-етажни здания, само че през април 2021 година той е бил променен със заповед на арх.Здравков и котата корниз към този момент е за 20 м височина на едната и 12 м на другата.

Първият блок ще е с огромна разгъната застроена повърхност от 7800 кв.м и ще има 90 жилището, уточни вложителят Митко Димитров за " Дневник ". Той участва на митинга и обясняваше на хората, че ще построи и две нови улици с тротоари и е подготвен да построи и паркинг.

Гражданите не се впечатлиха от офертата и упорстваха пространството да се резервира като зелена повърхност. Първоначално подробният " Този 8-етажен блок, с изключение на всичко друго ще засенчи напълно детската градина, тъй като ще е южно от нея ", предизвести мъж с малко дете. Друг недоумяваше кой ще купи апартамент в тези нови блокове, откакто кварталът така и така няма никаква инфраструктура - няма учебно заведение, няма паркинги, няма улици " Ще дойдат още 500 души с още 200 коли и тук ще стане пъкъл ", видя близкото бъдеще трети.

 В алено са обозначени бъдещите нови градежи.
© Максим Караджов

В алено са обозначени бъдещите нови градежи.

Проблемът е, че празното място,с повърхност към 3 дка, е в зона, която не е отредена за зелена повърхност в Общия организационен проект на София, а за жилищно сложно застрояване. Имотите са били реституирани, препродадени и в този момент притежателите, които не бяха на митинга, са намерили вложител да строи там.

Хората търсеха съвет от районния кмет Ангел Стефанов и той обясняваше допустимо ли е спасяването на зеленото пространство. " Вариант е Столичната община да изкупи този парцел, само че в бюджетът на София е 8 млн.лева за отчуждавания. Цената на този парцел е към 1 млн.лева. Само в нашия квартал има пет места, където общината би трябвало да се намеси, само че с този бюджет за отчуждаване - толкоз ", очерта казуса Стефанов.

Само смяна в Общия организационен проект на София е решението съгласно него за избавяне на тези зелени площи. " Трябва бързо да се отвори процедура за преправка на Общ устройствен план, която може да се съпътства с мораториум върху строителството, с цел да се очертаят опциите за разширение на зелената система на града. При в този момент настоящия Общ устройствен план не съм оптимист ", заключи той.

На митинга пристигна и общинският консултант Николай Николов от Българска социалистическа партия. Той също удостовери, че теренът не е предназначен за парк или градина, само че даде обещание да търси метод да бъде сменен за различен парцел. Този вид надали е е решение, тъй като наоколо до мястото е новата станция на метрото и притежателите мъчно ще се съгласят на подмяна. " В регион " Овча купел " съвсем не са останали свободни общински места за подмяна, добави и районният кмет.

Активисти от инициативния комитет " Обединен Овча купел " са решени да отстояват застрашеното от застрояване празно място. " Целият регион е презастроен - няма зелени площи, няма учебни заведения, няма задоволително детски градини ", изредиха двама от деятелите - Иванова и Василев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР