Жители на Харманли отново поискаха закриване на местния Регистрационно-приемателен център

...
Жители на Харманли отново поискаха закриване на местния Регистрационно-приемателен център
Коментари Харесай

Харманли на бунт, искат закриване на мигрантския център

Жители на Харманли още веднъж желаеха закриване на локалния Регистрационно-приемателен център (РПЦ) за мигранти, заяви Българска телеграфна агенция. Снощи към 100-ина души се включиха в шествие от общината до центъра за мигранти, като съгласно " Сакарнюз ", уредниците имат желание в понеделник да блокират и Автомагистрала " Марица ". По време на шествието бяха развети национални знамена, а от участващите скандираха " Бежанците вън! "

Един от основателите - Николай Георгиев, разгласи: " Основното ни искане е за затваряне на центъра и преместването му отвън региона.Заради наличието на мигранти хората започнаха да напущат града, освен младите. " Той разгласи, че се желае също сегашният бежански център да се трансформира в индустриална база и да се открият нови работни места. Приемливо било и първоначално да се трансформира в център от " затворен " вид.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също взе присъединяване и даже бе измежду най-активните.

" Ако Пактът по миграцията и убежището се одобри и то в последните две сесии на Европейския парламент, набутан в края на мандата да мине през просото, той ще бъде нездравословен за нас и не в наш интрес. Този Пакт ще направи по този начин, че пограничните страни в Европейски Съюз да станат утайник за незаконната миграция, той прерабатва в неприятна за нас светлина дъблинските съглашения ", съобщи той.

След което добави, че ролята на " Фронтекс " сега е да се записват колкото може повече незаконни мигранти, което евентуално било част от спомагателното съглашение с Австрия.

Кметът на Харманли Мария Киркова отвърна, че сега липсвали спорове, които да бъдат причина хората да излязат на митинг. Вече било изпълнено и едно от предходните условия - за по-засилено полицейско наличие. В града било ситуирано поделение на жандармерията, след което вечерният час се спазвал от мигрантите. Киркова отхвърли, че потенциалът на РПЦ ще се уголемява. " Трябва да се научим да живеем дружно, без значение от разликите, само че спокойствието на моите съграждани е значимо ", съобщи още тя пред Българска телеграфна агенция.

Директорът на РПЦ Йордан Панев пък бе безапелационен, че ситуацията в центъра е спокойна и няма място за терзания. Той уточни, че сега има 519 настанени там, главно сирийски жители, като това съставлява 31% от потенциала на центъра. Т.нар. " сингъли " - млади несемейни мъже, които в Харманли смятат за евентуално рискови, са сред 40 и 50% от пребиваващите в центъра.

Според Панев вечерният час се съблюдава, като при неизпълнението на ограничаването се сформират протоколи на нарушителите и при два такива се прави предложение за пренасяне в лагер от закрит вид.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР