Жители на Дупница излязоха на протест заради липсата на адекватна

...
Жители на Дупница излязоха на протест заради липсата на адекватна
Коментари Харесай

Жители на Дупница излязоха на протест заради починал пациент

Жители на Дупница излязоха на митинг поради неналичието на съответна здравна помощ и неприятно болнично обслужване в града. Поводът за недоволството е случай на умрял възрастен мъж, който съгласно околните му умрял, откакто 5 часа чакал да бъде настанен за лекуване в една от двете лечебни заведения в Дупница.

Крум Чакърски бил с няколко болести, само че не е бил болен от коронавирус. Миналата седмица положението на 78-годишния мъж се влошило единствено ден откакто бил изписан от общинската болница в Дупница. Близките му повикали екип на незабавна помощ. Мъжът е откаран първо в частната болница в града.

" Отиваме в частната болница, от там не желаят да го одобряват, тъй като няма места, връщаме се в незабавния център и от там се почват хиляди ангажименти и молби да бъде признат в общинската болница, от която е изписан предния ден ", споделя Магдалена Галчева.

След 5 часа очакване в незабавното поделение, място за 78-годишния мъж е открито в общинската болница.

" Тогава към този момент включиха всичко, което беше належащо, само че беше към този момент прекомерно късно ", споделя Даниела Чакърска, щерка на умрелия мъж.

" Две лечебни заведения имаме и умират хора, умират, поради безхаберието на цялата здравна система, на лекари ", разяснява Магдалена Галчева.

Забавеният банкет от общинската болница обясниха с тежката обстановка към коронавирус пандемията, която последния месец постоянно води до липса на свободни кревати в лечебното заведение.

" Въпрос беше на часове да се обезпечи легло, въпрос на часове беше, трябваше да се създадат разбърквания.След 2-3 часа на мен ми се обади доктора, който беше дежурен във вътрешно поделение и ми сподели, че са създали всичко допустимо и едно легло е обезпечено ", изяснява Крум Бонев, медицински шеф на МБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Да не се стига повече до случаи, в които пациенти чакат с часове да бъдат признати в болница или са прехвърляни сред лечебни заведения. За това настояха хората, които през днешния ден излязоха на площада в Дупница да изразят поддръжка към фамилията на умрелия мъж.

" Тези търговски сдружения не лекуват, те избират избрани пациенти с по-скъпи пътеки най евентуално и главно за това съм на митинга ", споделя Антонио Славев.

Протестното шествие стигна до двете лечебни заведения в града. Пред лечебните заведения протестиращите желаеха отделенията за профилирани лекувания да не бъдат реорганизирани в коронавирус отделения.

кореспондент Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР