Жители на дупнишкото село Джерман протестираха срещу проекта за изграждане

...
Жители на дупнишкото село Джерман протестираха срещу проекта за изграждане
Коментари Харесай

Джерман протестира срещу строеж на депо за отпадъци

Жители на дупнишкото село Джерман стачкуваха против плана за създаване на хранилище за боклуци край селото, заяви БНР.
Протестиращите блокираха за 15 минути основния път Е-79. Организатор на митинга е сдружението " Бъдеще за Джерман ".
От 5 години хората от селото се съпротивляват против построяването на хранилище върху 220 декара в местността " Спротива " край селото. Те водят и каузи.

За там се възнамерява да бъдат събирани отпадъците от 6 общини от Кюстендилска област - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно. Обектът се финансира по програмата " Околна среда " за над 30 милиона лв..

Според локалните определеният терен, от към 200 декара, не е подобаващ - земята е земеделска, даже е засята, теренът е с денивелация над 100 м отстои на към 500 м от автомагистрала " Струма " и река Джерман и на към 400 м от крайните къщи в селото.

Джерманци са уверени, че определеният терен е несъответствуващ, тъй като част от него е и обработваема земеделска земя. Хората от селото са издигнали параклис " Св. Св. Константин и Елена " на мястото, където би трябвало до юни тази година да стартира построяването на първата клетка от депото.

На общоселско заседание е решено всеки месец да има митинги в Джерман. Първият от тях е през днешния ден, а вторият - през февруари.

След освещаването на водата на Богоявление, към протестиращите се причисли и отец Кирил.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР