Жители на Добрич се оплакват от теч на фекални води

...
Жители на Добрич се оплакват от теч на фекални води
Коментари Харесай

Смрад и болести: Фекални води се стичат по улица

Жители на Добрич се оплакват от теч на фекални води по улицата им. От ВиК вместо да отстранят казуса ги посъветвали да извикат частна компания да отпуши канализацията.

Мръсна вода и неприятна миризма ни посрещат на ул. " Лозарска " в Добрич. За минути се събират и хората, които живеят от дни  в тази воня. 

„ Повече от 20 дни тази мръсна вода - от канала, се стича по улиците. Дори не можем да си отворим прозорците за проветряване “, изяснява Ивелина Валентинова.

„ Имаме си забрадка в антрето, във входното помещение, с белина. Трием си краката, съблюдаваме коронавирус ограничения. Така влизаме у дома. Това е мръсна вода, не можем да я вкараме у дома. Това са заболявания “, безапелационна е и Калина Илиева.

„ Горе шахтата е подкопана от свлачище. В съседство, тука първата къща е с пропаднало стълбище. Това е бедност, това са заболявания “, недоволства и Георги Георгиев.

Освен по тази улица, мръсната вода се стига и до прилежащата – ул. „ Суха река “.

„ Пред нас е тресавище. Всичката вода от другите улици се събира там. Направили са една канавка - бразда, която не може да изхвърли водата, да я поеме и всичката вода се събира тъкмо пред входа “, твърди Стефка Георгиева пред бТВ.

Хората се жалват, че дни наред звънят до водното сдружение, с цел да отпушат уличната шахта, само че без резултат. Последно им споделят, че щом нямат самообладание, могат да си извикат частна компания да почисти канала.

„ След значителни дъждове канализацията не устоя и там където е най-уязвимото място почва да се запушва и да основава проблеми. Сега дъждът продължи малко повече, сътвори доста терзания в целия град “, изясни Тодор Гикински, изп. шеф на ВиК Добрич.

За да се оправят със запушената канализация, ще работят два екипа, дават обещание от водното сдружение. Но по ул. „ Лозарска “ има потребност и от промяна на част от инсталацията.

„ Искаме от общината подпомагане, само че към този момент още сме в процеси на преговори “, посочи Тодор Гикински.

„ ВиК е държавно сдружение, на 100%, само че познавайки финансовото положение на ВиК и уговорките, които те не мога да поемат, се оказва, че за следващ път общината ще извърши този спешен ремонт. За наша сметка все още, само че и с ясното схващане, че ние ще търсим тези средства след това. Защото няма да разреша да оставим хората да бедстват, да са в такова спешно положение, канализацията да тече по улиците “, безапелационен е кметът Йордан Йорданов.

По предварителни планове към 30 000 лв. ще са нужни за спешния ремонт, който общината ще извърши до края на седмицата.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР