Жители на благоевградското село Изгрев се оплакаха, че достъпът до

...
Жители на благоевградското село Изгрев се оплакаха, че достъпът до
Коментари Харесай

Жителите на село Изгрев протестират заради изграждането на път твърде близо до домовете им

Жители на благоевградското село Изгрев се оплакаха, че достъпът до домовете им е усложнен. Според кадастралния проект покрай къщите им би трябвало да се построи улица, само че той е изменен и в този момент пътят ще минава настрана от плануваното в началото място.

За да се прибере в дома си Гроздан Безински всеки ден минава през дворовете на съседите си. С автомобила си обаче няма по какъв начин да премине през оградите и по тази причина се е принудил самичък да направи улица, с цел да стигне до къщата си.

" Положих 15 кубика бетон на 60 м и употребявам за улица дерето. Дадох 1500 лв. за бетон и за мрежи под бетона. Придвижвам се по дерето. Когато е огромно дерето не мога да минавам от там, би трябвало да въртя от тука чак ", описа Гроздан Безински.

Според регулационния проект на село Изгрев би трябвало да има улица, която да минава около дома на Гроздан. Повече от 20 години, обаче, тя съществува единствено на хартия, не са правени никакви стъпки за построяването й. Затова Гроздан останал сюрпризиран, когато преди дни видял, че улица се прави, само че не там, където би трябвало да бъде по документи.

" Аз очаквам 20 години да бъде прекарана тая улица тука, а в този момент се затваря. Защо се затваря? От правата от номер 163 до номер 166 кметът я затваря и ние оставаме без достъп до улица ", споделя Гроздан Безински.

Изграждането на новата улица към този момент е почнало. Освен че минава през напълно друго място, по време на строителните действия ще зародят и други проблеми, свързани, с това, че би трябвало да се направи и замърсен канал, какъвто сега няма, настояват живеещи наоколо хора.

" Ние всички сме на септични ями. Тука в случай че желае да рови, на тая къща е тука септичната яма и като се срови, какво ще стане. Не виждам излаз. Най-доброто решение е да си мине по края и изпод, както си е по регулация ", уточни Асен Стоянов.

" Искаме да не се вършат промени, да си остане по този начин, както си е по регулационния проект на селото. Ако е трябвало да се вършат промени щяха да се създадат още 81-ва година, когато го правихме. Но тогава не се подадоха възражения и не се трансформира нищо ", показа Гроздан Безински.

Кметът на село Изгрев Йордан Китанов не пожела да застене пред камерата ни. Обясни обаче, че няма по какъв начин на мястото, несъмнено в регулационния проект да се построи улица, тъй като няма задоволително свободно пространство. За да дава отговор на условията, пътното платно и прилежащите тротоари би трябвало да бъдат необятни общо 8 метра. Свободното място в този момент е към 1 метър, останалото разстояние са частни парцели, които са заградени, има и здания.

Затова кметът е решил да измести улицата на единствения вероятен терен. Той разясни още, че регулационния проект на селото е влезнал в действие през 1985 година и има отминалост 10 година, тъй че не нарушава закона, променяйки траекторията на въпросната улица.

Текст: Йорданка Бакалска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР