Жители на Благоевград събраха подписка за запазване на археологически разкопки

...
Жители на Благоевград събраха подписка за запазване на археологически разкопки
Коментари Харесай

Жители на Благоевград събират подписка в защита на археологически разкопки

Жители на Благоевград събраха подписка за опазване на археологически разкопки в региона. През тях обаче минава трасето на Автомагистрала „ Струма”.

По трасето на автомагистралата е открит цялостен град от IV век, в който има и черква. Впечатляващото съгласно локалните е и съществуването на канализация. Според хората разкопките могат да подкрепят туризма в региона.

Те са събрали към 700 подписа в отбрана на археологическите находки и желаят трасето на автомагистралата да бъде преместено, с цел да могат да се запазят.

„ Вече има издадено позволение за автомагистралата. На този обект сега се правят разкопки и всичко, което се открие като находки, ще бъде реставрирано и изложено в музеите”, разяснява пред БТВ Ивета Колева от АПИ.

Според локалните за този древен град се знае от 73 години насам, само че все пак автомагистралата минава през същия терен. „ Трасето на автомагистралата е несъмнено доста от дълго време. Това дали да се запазят на място тези полезности или да бъдат преместени е въпрос към Министерството на културата. На този стадий е късно да се трансформира трасето на пътя”, безапелационна е Колева.

Местните хора са се обърнали към институции и посланици с вярата, че ще съумеят да спрат построяването на автомагистралата през това трасе.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР